MiniPOV3: No lights turn on when powered on
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

MiniPOV3: No lights turn on when powered on

by Jakel on Sun Sep 02, 2012 8:55 pm

Hi adafruit,

I am requesting help on my MiniPIOV3 kit. It did not light after completing the kit and powering it on.

First, let me state, I have no electrical engineering experience and have never soldered. I have two children 5 and 7 and our family wants to join in on the maker movement. The kids were involved in every part of this kit effort except the poor soldering, which I take full responsibility for!

We used a lead free solder and a good quality iron from your store. From your tutorials I gathered that lead free is harder to work with, but with younger children I felt more comfortable with the lead free solder. After completing the kit we powered it on and none of the lights turned on. I did try another set of fresh batteries. Then, using a multimeter, I checked for continuity, by following the pcb tracings and found continuity a where, I believe, it belonged and did not identify any bridged connections. Though "not there yet" I figured I'd give you all of my information now in the case it later becomes necessary. I am using Mac OSX, a serial USB adapter from adafruit, no lights turned on at all when powered. I must confess that the last time I clumsily checked for continuity, I had powered it on and forget to turn it off. Perhaps, now I have really messed it up. Below are photos of the top and bottom of my kit. Thank you for the help.

Thanks,
David :roll:

I am attaching screen shots. When I tried to upload jpeg I got this message: The image file you tried to attach is invalid.

kitbotscrnsht.png
kitbotscrnsht.png (406.03 KiB) Viewed 2463 times

kittopscrnsht.png
kittopscrnsht.png (400.54 KiB) Viewed 2463 times
Jakel
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 02, 2012 7:35 pm

Re: MiniPOV3: No lights turn on when powered on

by adafruit_support_bill on Mon Sep 03, 2012 5:46 am

Your component placement looks correct. If you can post a larger shot of the back-side, we could see more detail on the solder. (Better light would be good too - try near a window or even outside).

The battery connections are hidden by the hot-melt glue. Double-check that you have the polarity correct.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 30877
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: MiniPOV3: No lights turn on when powered on

by Jakel on Mon Sep 03, 2012 9:57 am

Here are pictures with more light. I removed the glue from the battery connection.
Thanks!

photo 2.JPG
photo 2.JPG (355.89 KiB) Viewed 2436 times

photo 1.JPG
photo 1.JPG (284.7 KiB) Viewed 2436 times
Jakel
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 02, 2012 7:35 pm

Re: MiniPOV3: No lights turn on when powered on

by adafruit_support_bill on Mon Sep 03, 2012 10:52 am

That all looks good. Do you have a multimeter? Can you test that you are seeing ~3v where the battery wires connect?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 30877
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: MiniPOV3: No lights turn on when powered on

by Jakel on Mon Sep 03, 2012 11:03 am

When I test with my multimeter I get more than 3V at the battery connection on the back of the pcb.
Jakel
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 02, 2012 7:35 pm

Re: MiniPOV3: No lights turn on when powered on

by adafruit_support_bill on Mon Sep 03, 2012 11:22 am

There is a greyish area between pins 6 & 7 on the processor chip. Double-check to make sure that is not a solder bridge. Other than that, I don't see anything wrong.

If that checks out OK and it still doesn't work, contact support@adafruit.com with a link to this thread and ask for a replacement MiniPOV processor chip.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 30877
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am