USE UPS NEXT DAY AIR FOR ANY USA ORDER BEFORE 11AM ET *TODAY* 12/19/2014 TO GET YOUR PACKAGE IN TIME FOR XMAS - PLEASE SEE OUR SHIPPING DEADLINE NOTICE FOR MORE DETAILS!

My Xoxio stop very often !
Moderators: Altitude, adafruit_support_bill, adafruit, phono, mome rath

Re: My Xoxio stop very often !

by bcbox on Wed Mar 28, 2012 6:17 am

Hi, I'll try to help with the problem here.
Aside from sending it to me for service I would ask some questions first.

1) Did you use it for the past 18 months with no problem, or did you not use it much and found the problem now that you are using it more?
2) It sounds to me like a power supply related problem. I see from your build notes your x0xi0 uses many different LED's, most with a 220 ohms series resistor. This is quite a demand on the power supply. This problem will usually show up during start-up, when many LED's may be lit randomly, and the power supply isn't sufficient to supply this current at start-up. In this case the microcontroller never gets to reset properly and it doesn't boot up. The micro may also have brown out detection enabled which can make matters worse. The x0xi0's generally ship with a 9VAC/1A power supply, either US/Japan, UK type G, or Europlug type C, depending on where you live. This should be sufficient and I have never had a problem. First I would ask to take a picture of your power supply and post it here or email to me so I can see it.
3) From your comments it sounds like you can use the x0xb0x for a bit before it has problems. Is this correct? or does it get messed up right from start-up?
4) If not the 9VAC power supply itself, the problem is most definitely related to the 5V digital supply. I found the build notes for your x0xi0, including some pics. It looks like your x0xi0 was built into a x0xb0x that you had sent me. If you have a multimeter, the first thing I would do is check the 5V supply. Remove the back cover of the enclosure like in the pic. Try to keep everything else neat and assembled. Connect the positive lead to 5V as shown. Connection the negative lead to ground as shown (pin 2 of J4). The ground connection can be hooked up to any other ground point if more convenient. Turn on the x0xi0 and take note. The 5V supply should read 5V +/- 0.1V. Check to see if it remains constant at 5V. If ok at first keep monitoring while playing a pattern. When the x0xi0 starts to mess up take note again of the voltage. (click on pic below for large version).

Image
bcbox
 
Posts: 587
Joined: Thu May 25, 2006 1:30 am

Re: My Xoxio stop very often !

by Fanch92 on Sun Apr 01, 2012 1:50 pm

Hi Brian,

Sorry for the delay.

1 / No, I use it often. It stop somtimes, but not more than one time per month. Now, I can't play more than one minute, even less.
2/ The adapter
IMAG0619.jpg
Adapter
IMAG0619.jpg (553.71 KiB) Viewed 4335 times

3/ No I can use it, sometime one minutes, but when it stops, even if I restart it, I can't play more than few steps...
4/ OK, I will try, ASAP. If i can't do it myself, perhaps I will send it to guys I know, synth specialist. In this case, perhaps he wold communicate with you.

Ps : What about the led schema I past hereunder ?

Thanks a lot for your help. I hope it will be resolved soon.

Regards,

François
Fanch92
 
Posts: 17
Joined: Mon Jul 19, 2010 4:39 pm
Location: Paris

Re: My Xoxio stop very often !

by Fanch92 on Fri Apr 20, 2012 6:54 am

Hi,

I aplogize, no time for me.

I will send it to a shop in Paris, perhaps they will ask some detail here ;-)

Thanks for helping.

Fanch
Fanch92
 
Posts: 17
Joined: Mon Jul 19, 2010 4:39 pm
Location: Paris

Re: My Xoxio stop very often !

by Fanch92 on Sat Apr 28, 2012 7:39 am

Hi Brian,

I will have more time in the next few weeks.

I asked a question regarding the fix leds sometime a startup (the picture above) : Have you ever seen that ?

Because I don't relly have the knowledge capabilities to do it myself, as I said, I will send it to a shop in Paris, but right now I've another question : If they confirm a problem on 5V digital rail, what should be done ?

Thanks for your responses,

Regards,

François
Fanch92
 
Posts: 17
Joined: Mon Jul 19, 2010 4:39 pm
Location: Paris

Re: My Xoxio stop very often !

by Fanch92 on Sun Jul 08, 2012 1:27 am

Hi,

I sent my Box, yesterday to EARS in Paris 12.

I ask him to contact you on the thread.

CU,

Bye
Fanch92
 
Posts: 17
Joined: Mon Jul 19, 2010 4:39 pm
Location: Paris

Re: My Xoxio stop very often !

by Fanch92 on Wed Aug 01, 2012 1:19 pm

Hi,

Great news, my guy à EARS in paris check it and find (almost sure @ 99%) the problem ;-)

A capacitor was just unweldered before the 5V regulator.

I'm going to take my box back this week-end, I kep you update.

Cheers

Fanch
Fanch92
 
Posts: 17
Joined: Mon Jul 19, 2010 4:39 pm
Location: Paris

Re: My Xoxio stop very often !

by bcbox on Tue Aug 07, 2012 10:11 pm

I'm hoping that it's fixed 100%.
I know you've struggled with the problem for months.
If it's still not working correctly send me an email or PM and we'll work something out.
bcbox
 
Posts: 587
Joined: Thu May 25, 2006 1:30 am