Fingerprint problem - Arduino UNO

by mxlukax on Fri Sep 21, 2012 10:14 am

Hi. I bought an Adafruit Fingerprint last week and after doing everything equal the tutorial, my fingerprint doest not work in my Arduino UNO.

I was doing the blank and thats okay to connect to my computer, but in my Arduino, the enroll just message me "Did not find fingerprint sensor :(".

Here is my screenshots and pictures:

Screenshot SFG working
Picture: Arduino and Fingerprint connected
Picture: Arduino
Picture: Protoboard
Picture: Message "Did not find fingerprint sensor :("
Last edited by mxlukax on Mon Sep 24, 2012 8:57 am, edited 1 time in total.
User avatar
mxlukax
 
Posts: 10
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:49 am
Location: Florianópolis, SC, Brazil

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by adafruit_support_rick on Fri Sep 21, 2012 10:30 am

The sensor worked when connected to the computer? Try reversing the green and white wires, that is, white in 2 and green in 3.
User avatar
adafruit_support_rick
 
Posts: 8613
Joined: Tue Mar 15, 2011 10:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by mxlukax on Fri Sep 21, 2012 10:43 am

Yes, when i connect to my computer its work. I tried to reverse the white and green but i had the same message and the same problem.
User avatar
mxlukax
 
Posts: 10
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:49 am
Location: Florianópolis, SC, Brazil

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by adafruit_support_rick on Fri Sep 21, 2012 12:10 pm

Have you modified the example sketch or library at all?

The example sketch expects the fingerprint sensor serial data rate to be 57600 baud. Did you change that data rate when you were connected to the computer?

Also, the library expects the password to be 0. Did you change the password at all when you were connected to the computer?

Those are about the only two things that will result in the error message you are seeing.
User avatar
adafruit_support_rick
 
Posts: 8613
Joined: Tue Mar 15, 2011 10:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by mxlukax on Fri Sep 21, 2012 1:38 pm

No, i didnt change. I just opened the example and library, compile and upload to arduino.
User avatar
mxlukax
 
Posts: 10
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:49 am
Location: Florianópolis, SC, Brazil

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by adafruit_support_bill on Fri Sep 21, 2012 3:35 pm

Your setup looks OK. Let's first confirm that the device is still functioning properly. Go back to the 'blank' sketch and wiring configuration you had before and make sure you can still talk to it with the SFG tool.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25601
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by mxlukax on Sun Sep 23, 2012 6:38 pm

Yes, it's still working on 'blank' and talking with SFG tool.
User avatar
mxlukax
 
Posts: 10
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:49 am
Location: Florianópolis, SC, Brazil

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by adafruit_support_bill on Mon Sep 24, 2012 4:52 am

And the only thing changed in your wiring is moving the Tx/Rx jumpers from pins 0 & 1 to pins 2 & 3?

Do you see anything on the sensor light up?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25601
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by mxlukax on Mon Sep 24, 2012 9:06 am

Yes, i just move the jumpers to 'blank' work.

When I power up my arduino, the fingerprint sensor blink just one time.
User avatar
mxlukax
 
Posts: 10
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:49 am
Location: Florianópolis, SC, Brazil

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by adafruit_support_bill on Mon Sep 24, 2012 12:29 pm

Well we know the sensor is working. The mystery is why we can't talk to it using pins 2 and 3. :?

One possibility is that one of those pins is bad. Let's try using pins 4 and 5. Move your jumpers to pins 4 and 5 and modify the example sketch to do the same.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25601
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by mxlukax on Mon Sep 24, 2012 12:44 pm

I tried using other Arduino and the same problem happens.

When I put the Bluetooth Module in that pins 2 and 3, it's work.
User avatar
mxlukax
 
Posts: 10
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:49 am
Location: Florianópolis, SC, Brazil

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by adafruit_support_bill on Mon Sep 24, 2012 3:13 pm

This is very strange. The device works and the pins work for serial communication. We also know that the library and examples on Github work (it hasn't changed in 6 months).

So, either you have a corrupted copy of the library (Try re-downloading it), or something on the device has changed. Check with the SFG tool that none of the default setting on the device have changed (e.g baud-rate).
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 25601
Joined: Sat Feb 07, 2009 9:11 am

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by mxlukax on Tue Sep 25, 2012 4:41 pm

I downloaded the library again and the 'enroll' didnt work again. The printscreen of SFG Tool is in the first post and have no differences from the specifications.
User avatar
mxlukax
 
Posts: 10
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:49 am
Location: Florianópolis, SC, Brazil

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by adafruit_support_rick on Tue Sep 25, 2012 5:07 pm

Run the SFG tool and verify that the baud rate setting on the device hasn't changed. It should be 57600
User avatar
adafruit_support_rick
 
Posts: 8613
Joined: Tue Mar 15, 2011 10:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: Fingerprint problem - Arduino UNO

by mxlukax on Wed Sep 26, 2012 9:16 am

Yes, it is 57600.
User avatar
mxlukax
 
Posts: 10
Joined: Fri Sep 21, 2012 9:49 am
Location: Florianópolis, SC, Brazil