Error taking Snapshot with Waterproof TTL Serial JPEG Camera
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Error taking Snapshot with Waterproof TTL Serial JPEG Camera

by idanb on Sun Mar 31, 2013 5:31 pm

Hi All,

Problem:
Running the Snapshot.pde I'm unable to produce a photo through the Waterproof TTL Serial JPEG Camera. I receive the following error:

"VC0706 Camera snapshot test
Card failed, or not present"

Hardware:
Arduino Wifi Shield
Arduino Mega ATK
Waterproof TTL Camera

Changes made:
In Sd2Card.h:
#define MEGA_SOFT_SPI 1

Snapshot.pde:
#define chipSelect 4

SoftwareSerial cameraconnection = SoftwareSerial(69, 3);
Adafruit_VC0706 cam = Adafruit_VC0706(&cameraconnection);

Any help will be mich appreciated :D

Thank you,

Idan
Attachments
Photo on 2013-03-31 at 22.28.jpg
Photo on 2013-03-31 at 22.28.jpg (167.83 KiB) Viewed 509 times
Photo on 2013-03-31 at 22.21.jpg
Photo on 2013-03-31 at 22.21.jpg (142.46 KiB) Viewed 509 times
idanb
 
Posts: 7
Joined: Mon Mar 11, 2013 7:53 am

Re: Error taking Snapshot with Waterproof TTL Serial JPEG Camera

by adafruit_support_bill on Mon Apr 01, 2013 5:42 am

To rule out a conflict with the WiFi shield, can you try it with just the Uno?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 31727
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Error taking Snapshot with Waterproof TTL Serial JPEG Camera

by idanb on Mon Apr 01, 2013 7:57 am

Hi,

There is a conflict with the wifi shield, since I managed to take a photo.

I did the following changes:

Hardware:
Adafruit Micro-SD breakout board
Arduino Mega ATK
Waterproof TTL Camera

Changes made:
In Sd2Card.h:
#define MEGA_SOFT_SPI 0

Snapshot.pde:
#define chipSelect 10

SoftwareSerial cameraconnection = SoftwareSerial(69, 3);
Adafruit_VC0706 cam = Adafruit_VC0706(&cameraconnection);

Since I need wifi support for my project, how can you assist in debugging the problem?

Thanks,

Idan
idanb
 
Posts: 7
Joined: Mon Mar 11, 2013 7:53 am

Re: Error taking Snapshot with Waterproof TTL Serial JPEG Camera

by adafruit_support_bill on Mon Apr 01, 2013 8:12 am

We don't sell the WiFi shield and I don'[t have one here to test with. But according to the board pinouts, there should be no pin conflicts with the camera as you have it wired: http://arduino.cc/en/Main/ArduinoWiFiShield

However, in your second test, you wired the SPI for the SD differently. Try it using Soft-SPI on pins 10-13 as it is on the Wi-Fi card. There may be a library conflict with soft-spi.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 31727
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Error taking Snapshot with Waterproof TTL Serial JPEG Camera

by idanb on Tue Apr 02, 2013 4:59 am

Hi,

I found out that I can connect the TX and RX directly to the MEGA board to RX1 and TX1 on a hardware level and not do any Software Serial changes.

Thank you for your support!!! :D

Idan
idanb
 
Posts: 7
Joined: Mon Mar 11, 2013 7:53 am