bottom line of ice tube clock doesn't work
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

bottom line of ice tube clock doesn't work

by elmacnifico on Sun Jul 29, 2012 12:11 pm

hey there,

before you say it: i checked all the connections that looked off and nothing helped. if someone could please tell me what pins to check in what order to see if the signal is going from the ic2 to the clock?

Image
Image
Image

big thx ;)
elmacnifico
 
Posts: 4
Joined: Sun Jul 29, 2012 11:56 am

Re: bottom line of ice tube clock doesn't work

by adafruit_support_bill on Sun Jul 29, 2012 12:37 pm

The schematics are on the Design Page. The relevant parts are shown below. The signal that controls that segment is VFD_D. You will need to check the joints at the VFD Chip, JP1, JP2 and the tube itself.
Image
Image
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 30760
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: bottom line of ice tube clock doesn't work

by elmacnifico on Sun Jul 29, 2012 3:13 pm

thx for the reply. i already checked the schematics but i don't really understand where the pin on the 24pin adapter is located...
is there a way you can point them out to me?
elmacnifico
 
Posts: 4
Joined: Sun Jul 29, 2012 11:56 am

Re: bottom line of ice tube clock doesn't work

by adafruit_support_bill on Sun Jul 29, 2012 3:21 pm

Find R3 on the main board and follow the trace to Pin 1 of JP1. Beware that JP1 and JP2 are mirror images of each other, so even numbered pins on JP1 are odd numbered pins on JP2.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 30760
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: bottom line of ice tube clock doesn't work

by elmacnifico on Sun Jul 29, 2012 3:48 pm

i have located the pin on all parts (on my third pic over starting over the little hole on the bottom 2 pins to the left). there is voltage on jp1 jp2 and the cathode itself (the little wire going in has power). all the other segments behave as anticipated when grounded (not lighting up) except this one...simply nothing changes. could it be the cathode?
elmacnifico
 
Posts: 4
Joined: Sun Jul 29, 2012 11:56 am

Re: bottom line of ice tube clock doesn't work

by adafruit_support_bill on Mon Jul 30, 2012 5:55 am

On the tube board, short VFD_D to one of the other segment pins. See if the "D" segment follows the one it is shorted to.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 30760
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: bottom line of ice tube clock doesn't work

by elmacnifico on Mon Jul 30, 2012 6:21 pm

no sadly i can't get the d segment to light up at all
elmacnifico
 
Posts: 4
Joined: Sun Jul 29, 2012 11:56 am

Re: bottom line of ice tube clock doesn't work

by adafruit_support_bill on Mon Jul 30, 2012 6:25 pm

OK then. It is likely a bad tube then. Contact support@adafruit.com with a link to this thread and ask for a replacement tube and side-PCB.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 30760
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: bottom line of ice tube clock doesn't work

by HelgaP on Thu Aug 02, 2012 6:30 am

I think that's exactly what happened to my clocks... I dodn't know much about how to fix them back those days though, that's a pity...
HelgaP
 
Posts: 1
Joined: Thu Aug 02, 2012 6:26 am