Memorial day is 05/25/2015 – Orders will ship out on May 26th. There will not be any deliveries or shipping on Monday. Any order placed after 11am ET on Friday May 22nd will not start to ship out until Tuesday May 26th.

0 reading from MCP3008
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Forum rules
Talk about Adafruit Raspberry Pi® accessories! Please do not ask for Linux support, this is for Adafruit products only! For Raspberry Pi help please visit: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/

0 reading from MCP3008

by egutting on Wed Nov 14, 2012 1:02 am

I am working on the learning project where you capture the temperature and load it to COSM. I have the RPi set up and the code seems to be working correctly. The problem is it keeps reading the adc0 as 0 which shows as -50 C & -58 F. I have checked the TMP36 and it is reading .75 volts and I have bypassed the cobbler and wired straight into the ribbon (to check my soldering). Could my MCP3008 be bad, or am I missing something? I wired the breadboard identical to the images shown.

Thanks!

Joe Gutting
egutting
 
Posts: 296
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:57 am

Re: 0 reading from MCP3008

by adafruit on Thu Nov 15, 2012 11:57 pm

its unlikely that the chip is bad, how about you start over with the cobbler, then post a clear photo of your wiring? we'll check it out! Also, post a screenshot of the output of the python sketch

adafruit
 
Posts: 11905
Joined: Thu Apr 06, 2006 4:21 pm
Location: nyc

Re: 0 reading from MCP3008

by egutting on Fri Nov 16, 2012 2:23 am

Looks like I needed to do an update on apt-get as once I did that everything seemed to install correctly and it is working now.
egutting
 
Posts: 296
Joined: Wed Nov 14, 2012 12:57 am

Re: 0 reading from MCP3008

by adafruit on Fri Nov 16, 2012 9:24 am

great :)

adafruit
 
Posts: 11905
Joined: Thu Apr 06, 2006 4:21 pm
Location: nyc