T-cobbler mistake - blew up RP
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Forum rules
Talk about Adafruit Raspberry Pi® accessories! Please do not ask for Linux support, this is for Adafruit products only! For Raspberry Pi help please visit: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/

T-cobbler mistake - blew up RP

by bbkiwi on Wed Feb 20, 2013 9:40 pm

Hi, I tried to wire up a LED strip as in http://learn.adafruit.com/assets/1589 and used
my T-cobbler. I thought I had done it correctly following the pictures in the cobbler tutorial, but
screwed up and connected the cable the wrong way to the Pi and blew it up. :( (I hope I have not damaged
the LED strip). It is my mistake as I did not heed the warning in the cobbler tutorial about having
the red wire closest to the SD card, however I was mislead by the photos in the cobbler tutorial.
I relied on the the orientation of the cable and plug as shown in the photos.
It would be a good idea to change the photo of how the cable is connected to the T-cobbler that
is consistant with how the cable is connected to the Pi in the photo.

Here is the setup that blew the pi
IMG_0393.JPG
Incorrect cable connections blows pi
IMG_0393.JPG (214.37 KiB) Viewed 379 times

This is the correct (I hope) setup which has the cable fold back over the T-cobbler
IMG_0394.JPG
Must fold back cable over T-cobbler.
IMG_0394.JPG (224.45 KiB) Viewed 379 times
bbkiwi
 
Posts: 9
Joined: Thu Jan 31, 2013 10:08 pm

Re: T-cobbler mistake - blew up RP

by adafruit_support_bill on Thu Feb 21, 2013 9:39 am

Thank you for the feedback. Can you tell us which photos in particular were confusing to you?
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 30867
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: T-cobbler mistake - blew up RP

by bbkiwi on Thu Feb 21, 2013 6:55 pm

This photo in the tutorial http://learn.adafruit.com/assets/3962 shows the cable attached to the T-cobbler
and this photo http://learn.adafruit.com/assets/615 shows the cable attached to the pi (and the old style
cobbler). In the tutorial the photos show up quite small and I didn't notice the red line, but relied on hooking the
cables in the orientation shown, i.e. the cables leading straight out from the top of the T and straight out from the pins
on the pi. It would be clearer if the first photo had the cable connected so it had to fold over the connector to lead
away from the top of the T. Additionally a photo of the T-cobbler connected correctly to the pi would help too.

BTW, the LED strip was not damaged, and hooking it up as in my second photo works fine. Luckily I had a 2nd pi. I can't see
any obvious signs of damage on the first pi which is now dead, but by plugging it in the wrong way, I put +5v on to a ground
pin and GRD to GPIO 9 (MISO) and it produced a nasty burning smell as it died.
bbkiwi
 
Posts: 9
Joined: Thu Jan 31, 2013 10:08 pm

Re: T-cobbler mistake - blew up RP

by bbkiwi on Thu Feb 21, 2013 7:55 pm

Hi,
I'm just about to wire up a permanent cable as in http://learn.adafruit.com/light-painting-with-raspberry-pi/hardware and I think there is a mistake in the picture http://learn.adafruit.com/assets/1621. In that picture there are only 3 wires going to the header, while the circuit shows 4 wires. The +5V from the power jack (red shrinkwrap) should be connected to the 2nd wire on the flat cable (counting red on cable as 1) as well as to the LED strip.
bbkiwi
 
Posts: 9
Joined: Thu Jan 31, 2013 10:08 pm