Please be aware of all shipping deadlines before placing your order - we cannot guarantee orders will arrive before Christmas!

Raspberry Pi - No SD Activity, No video
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Forum rules
Talk about Adafruit Raspberry Pi® accessories! Please do not ask for Linux support, this is for Adafruit products only! For Raspberry Pi help please visit: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/

Raspberry Pi - No SD Activity, No video

by aiki on Thu Feb 21, 2013 9:47 pm

Hi all,

I tried booting up my new Raspberry Pi today and am having a problem. The red power LED is on, but nothing else happens. No green ACT light, no HDMI or RCA video... nothing. The SD card is appears to not be readable, or is not being read.

Before posting, I saw TerryB's thread from yesterday - my problem sounds just like his. I've also taken a look at the symptoms page. Here's what I've done to troubleshoot the problem:
  • Tried both HDMI and RCA video output.
  • Multiple chargers, all rated at 5v and > 1A.
  • A couple of different micro USB cables.
  • Seated and reseated the SD card.
  • Verified that the SD card is readable on my PC and contains the Wheezy image (I'm using a pre-imaged card from Adafruit).
  • Powered up with no peripherals attached (e.g. keyboard/mouse).

The only things I haven't tried are testing the voltage across TP1/TP2 (can't find my old multimeter). I also haven't tried another SD card as I don't have one that's 2GB or larger (until now I've been a CF kinda guy).

At this point I believe that the RPi may be source of the problem, but I want to make sure I've done everything I can do before requesting a replacement. Any suggestions?
Thanks
User avatar
aiki
 
Posts: 3
Joined: Fri Feb 15, 2013 10:32 am

Re: Raspberry Pi - No SD Activity, No video

by modeller on Thu Feb 21, 2013 10:02 pm

Man, I have to ask this , since I've been reading the forums for a while ...

Are these Rasp. Pis reliable/built well? I've seen a lot of reports of failures.
User avatar
modeller
 
Posts: 108
Joined: Sat Jan 19, 2013 11:12 am

Re: Raspberry Pi - No SD Activity, No video

by aiki on Fri Feb 22, 2013 7:29 am

Quick update. I found my multimeter (analog) and tested the voltage across TP1/2. It was just under 5V with on charger, and just over 5V with the other one. Nothing on the ACT light.
User avatar
aiki
 
Posts: 3
Joined: Fri Feb 15, 2013 10:32 am

Re: Raspberry Pi - No SD Activity, No video

by matt_adafruit on Fri Feb 22, 2013 1:16 pm

Actually, these are very reliable for the price. We encourage anyone facing any difficulties with their Pi to post them here for the technical support engineers so that we can all benefit from the collective knowledge. As a result, any forum with troubleshooting emphasizes the issues over the non-issues. (Most folks are too busy having fun with their Pi!) I have 2 256MB and 1 512MB Model B and they have given me no problems despite my abuse of them. Just make sure you get them in a case as they are more sensitive than Arduino boards because there are more layers stacked in there.
matt_adafruit
 
Posts: 30
Joined: Tue Sep 18, 2012 1:17 pm
Location: New York, NY

Re: Raspberry Pi - No SD Activity, No video

by adafruit_support_rick on Fri Feb 22, 2013 1:25 pm

First of all, a big Thank You and a Tip o' The Adafruit Hat for going through all those diagnostics before contacting us! It's wonderfully helpful :D

So, it isn't sounding too good for the Pi. One question - did you check the SD card contacts for 'springiness', as suggested in the troubleshooting page? I'm not asking you to fix it - it's just for our information.
Look at the SD card holder on the Raspberry Pi carefully. At first glance it may look fine but the contacts must be springy and they must protrude at least 2mm as measured from the lower edge of the holder to the top of the contact bulge.


Email support@adafruit.com with a link to this thread, and ask them for a replacement Pi.

adafruit_support_rick
 
Posts: 14541
Joined: Tue Mar 15, 2011 11:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: Raspberry Pi - No SD Activity, No video

by aiki on Fri Feb 22, 2013 2:23 pm

I didn't check specifically for springiness, but I did try powering up while pressing gently on the SD card, both from the end (to check seating), and from the bottom (for contacts).

Thanks.
User avatar
aiki
 
Posts: 3
Joined: Fri Feb 15, 2013 10:32 am

Re: Raspberry Pi - No SD Activity, No video

by adafruit_support_rick on Fri Feb 22, 2013 3:23 pm

OK - that ought to cover it. Thanks.

adafruit_support_rick
 
Posts: 14541
Joined: Tue Mar 15, 2011 11:42 am
Location: Buffalo, NY