Stepper motor doesn't move, only vibrates
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Forum rules
Talk about Adafruit Raspberry Pi® accessories! Please do not ask for Linux support, this is for Adafruit products only! For Raspberry Pi help please visit: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/

Stepper motor doesn't move, only vibrates

by aaambrose on Fri Mar 08, 2013 5:35 pm

I've been using the Adafruit stepper motor tutorial for RPi and have been unable to to get the motor to turn. The motor will only vibrate and buzz every time i run the python script. I'm using the L293D motor driver and 28BYJ-48 step motor. Wiring has been checked and rechecked countless times. dc motor works fine, as well as servo's but following the instructions exactly nothing happens. Any insight would be greatly appreciated.
aaambrose
 
Posts: 1
Joined: Fri Dec 07, 2012 6:10 pm

Re: Stepper motor doesn't move, only vibrates

by adafruit_support_bill on Fri Mar 08, 2013 6:16 pm

What motor are you using? Post photos showing your wiring.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 31902
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Stepper motor doesn't move, only vibrates

by franklinho on Sun Mar 31, 2013 4:09 pm

I'm getting the same issue. When I run the python script on the pi, the motor buzzes but doesn't move at all. I've got the pi plugged directly into an outlet and it seemed like that was an improvement over having it plugged into a usb port (previously the step motor only buzzed on the backwards portion of the script when it was plugged into a usb port on my computer). With it plugged into an outlet it buzzes on both portions of the script.

Image
franklinho
 
Posts: 2
Joined: Thu Mar 14, 2013 3:24 pm

Re: Stepper motor doesn't move, only vibrates

by adafruit_support_bill on Sun Mar 31, 2013 4:46 pm

You don't have the common lead of the motor (red) connected to ground.
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 31902
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Stepper motor doesn't move, only vibrates

by franklinho on Sun Mar 31, 2013 5:06 pm

Just connected the common lead to the ground on the same row as the GND label. It's still just buzzing.

Note that for L293D, your tutorial indicates that the common lead doesn't need to be connected to anything:
http://learn.adafruit.com/adafruits-ras ... ware-l293d

Photo here:
Image
franklinho
 
Posts: 2
Joined: Thu Mar 14, 2013 3:24 pm

Re: Stepper motor doesn't move, only vibrates

by adafruit_support_bill on Sun Mar 31, 2013 5:17 pm

Looks like your Blue wire is going to the wrong pin. And you don't have the chip connected to ground (the other blue wire on the diagram).
Image
User avatar
adafruit_support_bill
 
Posts: 31902
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am