Memorial day is 05/25/2015 – Orders will ship out on May 26th. There will not be any deliveries or shipping on Monday. Any order placed after 11am ET on Friday May 22nd will not start to ship out until Tuesday May 26th.

Raspberry Pi web IDE
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Forum rules
Talk about Adafruit Raspberry Pi® accessories! Please do not ask for Linux support, this is for Adafruit products only! For Raspberry Pi help please visit: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/

Raspberry Pi web IDE

by mwalimu on Sun Oct 07, 2012 1:38 pm

Has anybody tried the Raspberry Pi Wed IDE? I loaded it up on my Pi and it works like a charm! My first project will be porting Roomba.py and running my roomba bots over the web.

The second thing I did was try it on my Beaglebone. It builds and almost works. If I direct Chrome to the beaglebone's IP, I can't get the editor, but I do get the cloud9 icon on the browser tab, which tells me that something is up and running.

mwalimu
 
Posts: 4
Joined: Sun Oct 07, 2012 1:00 pm
Location: Napa, Ca

Re: Raspberry Pi web IDE

by jerware on Mon Oct 08, 2012 2:56 am

I tried it tonight. Installed without a hitch, and I'm really quite blown away by it. Such a smart solution -- I can now get rid of my keyboard, mouse, and video connections! I didn't even know you could open a remote terminal window in a browser, and the whole IDE is really clean and intuitive. Can't wait to see it evolve.

I did run into a problem though -- when clicking "Run" I get an error in the terminal:

no access to /dev/mem. Try running as root!

If I run the same command manually, preceded by sudo, it works. Any idea how I can give WebIDE the proper permissions? I'm pretty green when it comes to Linux.

jerware
 
Posts: 16
Joined: Fri Aug 31, 2012 7:13 pm
Location: San Francisco, CA

Re: Raspberry Pi web IDE

by jerware on Mon Oct 08, 2012 3:21 am

Following up on my own post, I see this is a known issue and is discussed on the bug tracker here:

https://github.com/adafruit/Adafruit-WebIDE/issues/34

jerware
 
Posts: 16
Joined: Fri Aug 31, 2012 7:13 pm
Location: San Francisco, CA

Re: Raspberry Pi web IDE

by mwalimu on Sat Oct 13, 2012 2:21 am

HOLY um...POOP, Batman! It worked on my Beaglebone! I just followed the instructions for the Raspberry pi and BINGO!

Now what?

mwalimu
 
Posts: 4
Joined: Sun Oct 07, 2012 1:00 pm
Location: Napa, Ca

Re: Raspberry Pi web IDE

by ZenArcade1970 on Mon Dec 10, 2012 5:50 am

Working hard to get it. Has done a manual install. almost there. missing some components.

but is looks cool !
ZenArcade1970
 
Posts: 1
Joined: Wed Dec 05, 2012 9:40 am

Re: Raspberry Pi web IDE

by petert1 on Fri Jan 04, 2013 3:34 pm

I just switched to occidentalis, installed Putty and WebIDE . Putty gives me remote access - works great!
However, I am unable to use WebIDE.
Here is the terminal output showing the ( apparently) successful installation of WebIDE:
------------------------------
Starting process checker: No processes defined in config file. Exiting.
restartd.
**** Create webide user and group ****
**** Adding webide user to sudoers ****
/etc/sudoers.tmp: parsed OK
/etc/sudoers.d/README: parsed OK
**** Adding default .bashrc file for webide user ****
**** Installing the WebIDE as a service ****
**** (to uninstall service, execute: 'sudo update-rc.d -f adafruit-webide.sh remove') ****
update-rc.d: using dependency based boot sequencing
**** Starting the server...(please wait) ****
**** The Adafruit WebIDE is installed and running! ****
**** Commands: sudo service adafruit-webide.sh {start,stop,restart} ****
**** Navigate to http://raspberrypi.local to use the WebIDE
root@raspberrypi:/home/pi/Adafruit-WebIDE# ls
config COPYRIGHT helpers package.json README.md scripts test views
controllers GNU-AGPL-3.0 logs public release server.js tmp
---------------------
When I navigate to http://raspberrypi.local the page is not found.

I don't know enough yet about how this works to solve it.
Anybody else had this problem?
petert1
 
Posts: 8
Joined: Wed Jan 02, 2013 2:53 pm