Memorial day is 05/25/2015 – Orders will ship out on May 26th. There will not be any deliveries or shipping on Monday. Any order placed after 11am ET on Friday May 22nd will not start to ship out until Tuesday May 26th.

trouble setting up i2c
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Forum rules
Talk about Adafruit Raspberry Pi® accessories! Please do not ask for Linux support, this is for Adafruit products only! For Raspberry Pi help please visit: http://www.raspberrypi.org/phpBB3/

trouble setting up i2c

by petert1 on Thu Jan 03, 2013 1:31 am

I followed the steps in Lesson 4 . GPIO Setup but can not get the bus to work.

My R Pi is 512MB Model B with mounting holes and the 2012 /09/18 distro.

I have a MCP23008 connected per the GPIO Expander project with the Cobbler

Here is what I get at the terminal when looking for connected devices :

i2c-tools is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 168 not upgraded.
pi@raspberrypi / $ sudo i2cdetect -y 1
Error: Could not open file `/dev/i2c-1' or `/dev/i2c/1': No such file or directory
pi@raspberrypi / $ sudo i2cdetect -y 0
Error: Could not open file `/dev/i2c-0' or `/dev/i2c/0': No such file or directory


any suggestions?
petert1
 
Posts: 8
Joined: Wed Jan 02, 2013 2:53 pm

Re: trouble setting up i2c

by adafruit on Thu Jan 03, 2013 12:12 pm

are you using occidentalis?

adafruit
 
Posts: 11905
Joined: Thu Apr 06, 2006 4:21 pm
Location: nyc

Re: trouble setting up i2c

by petert1 on Thu Jan 03, 2013 8:59 pm

Not using occidentalis.
Using 2012 - 09 - 18 - wheezy raspberian.
I plan to get occidentalis with my next order as it seems appropriate for the things I have in mind.

Exercise 4 referred to 2012-10-28 Raspberian so I was hoping it might work with what I have.
petert1
 
Posts: 8
Joined: Wed Jan 02, 2013 2:53 pm

Re: trouble setting up i2c

by petert1 on Fri Jan 04, 2013 2:42 pm

I switched to occidentalis and it all works fine.

Thanks for the tip.
petert1
 
Posts: 8
Joined: Wed Jan 02, 2013 2:53 pm

Re: trouble setting up i2c

by ElectricTom on Wed Jan 09, 2013 2:03 am

Just for the record, I had a similar problem setting up the i2c communication on wheezy just the other day. I ran across a website (http://www.skpang.co.uk/blog/archives/575) that explained that on the new Raspbian distro, the i2c driver is installed but disabled. What you can do is just edit the file responsible using the following unix command:

sudo nano /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf

Then comment out the i2c line (below) by putting a # in front (you can do the same for the spi line if you use that):

#blacklist i2c-bcm2708

It worked fine for me.
ElectricTom
 
Posts: 1
Joined: Mon Nov 12, 2012 2:46 am

Re: trouble setting up i2c

by o0flatus0o on Fri Apr 05, 2013 12:30 pm

I had a similar issue as well. I am running Raspian "wheezy" and after following all the instructions I was still getting the error. I issued the following command and it seemed to solve my issue. Not sure if this was the "correct" thing to do though.

"sudo mknod /dev/i2c-0 c 89 0"
o0flatus0o
 
Posts: 1
Joined: Fri Apr 05, 2013 12:16 pm