Memorial day is 05/25/2015 – Orders will ship out on May 26th. There will not be any deliveries or shipping on Monday. Any order placed after 11am ET on Friday May 22nd will not start to ship out until Tuesday May 26th.

'make' fails on OS X Leopard compiling default Hello World?
Moderator: adafruit

'make' fails on OS X Leopard compiling default Hello World?

by meese on Fri Feb 13, 2009 11:57 am

I'm trying to follow the 'hello world' tutorial on this page, but it doesn't seem to be working. The only thing I changed in the Makefile was "CC = avr-gcc.exe" to "CC = avr-gcc". This is what I get when I try to run it:
Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
make
avr-gcc -I.. -mmcu=atmega644 -mmcu=atmega644 -Wall -gdwarf-2 -std=gnu99 -DF_CPU=28636360UL -Os -DVIDEO_MODE=1 -fsigned-char -MD -MP -MT uzeboxSoundEngineCore.o -MF dep/uzeboxSoundEngineCore.o.d  -x assembler-with-cpp -Wa,-gdwarf2 -c  ../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s
/usr/local/bin/../lib/gcc/avr/4.1.1/../../../../avr/include/stdint.h: Assembler messages:
/usr/local/bin/../lib/gcc/avr/4.1.1/../../../../avr/include/stdint.h:116: Error: unknown opcode `typedef'
...
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:560: Error: bad expression
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:560: Error: missing ')'
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:560: Error: missing ')'
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:560: Error: missing ')'
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:560: Error: `,' required
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:560: Error: constant value required
...
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:598: Error: `,' required
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:598: Error: constant value required
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:598: Error: garbage at end of line
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:658: Error: bad expression
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:658: Error: missing ')'
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:658: Error: missing ')'
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:658: Error: missing ')'
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:658: Error: missing ')'
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:658: Error: constant value required
../kernel/uzeboxSoundEngineCore.s:658: Error: garbage at end of line
make: *** [uzeboxSoundEngineCore.o] Error 1

It's actually much longer but I removed some of the repeating parts.

http://www.ladyada.net/make/fuzebox/download.html
meese
 
Posts: 1
Joined: Fri Feb 13, 2009 11:33 am

Re: 'make' fails on OS X Leopard compiling default Hello World?

by smadin on Sat Feb 14, 2009 10:23 am

I initially had a similar problem. There's a page on the Uzebox wiki for Mac OS X specific stuff: http://uzebox.org/wiki/index.php?title=Mac_OS_X_Specific. For me, running
Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
avr-gcc-select 4

fixed it.
Something there is that doesn't love a wall,
That wants it down

--Robert Frost, "Mending Wall"
smadin
 
Posts: 7
Joined: Sun Dec 28, 2008 3:29 pm

Re: 'make' fails on OS X Leopard compiling default Hello World?

by Nender on Tue Apr 07, 2009 12:51 pm

That fixed it for me as well.
Nender
 
Posts: 9
Joined: Fri Dec 26, 2008 2:36 pm

Re: 'make' fails on OS X Leopard compiling default Hello World?

by keithkml on Thu Apr 30, 2009 12:52 pm

For some reason my AVR pack didn't come with avr-gcc-select. I tried installing avr-gcc with darwinports and it doesn't seem to come with this command either. Not sure what to do to get past these opcode error messages...
keithkml
 
Posts: 3
Joined: Wed Feb 04, 2009 4:06 am

Re: 'make' fails on OS X Leopard compiling default Hello World?

by keithkml on Fri May 01, 2009 9:51 am

Oops! Turned out I had OSX-AVR and CrossPack installed at once, and it was using the OSX-AVR version of everything! Now it works!
keithkml
 
Posts: 3
Joined: Wed Feb 04, 2009 4:06 am