Voting resources, early voting, and poll worker information - VOTE. ... Adafruit is open and shipping.
0

MiniPOV4 Nonfunctional; Unprogrammed Chip?
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

MiniPOV4 Nonfunctional; Unprogrammed Chip?

by Sunyecz22 on Thu Dec 26, 2019 11:00 am

I received the minipov4 kit as a gift and assembled it yesterday. After connecting the battery power supply and turning on the switch, none of the lights turned on. I tried various methods of troubleshooting including:
1) Checking the batteries voltage and ensuring that the board was getting the correct voltage
2) Checking that pin 7 (Vcc) of the atmega328 chip was getting the correct voltage, which it was.
3) Ensuring that I did not have any solder bridging
4) Resoldering some pads that I thought may have not been adequately soldered

After that troubleshooting, I suspected that maybe I just needed to upload the miniPOVtest image via processing, however I ran into other issues including:
1) Computer not recognizing my device despite downloading the adafruit drivers (per the instructions)
2) LEDs still not turning on after running the MiniPOV_ImageConverter sketch on Processing (version 2.2.1)

Other users have ran into similar issues as me and it appears that a recent batch of miniPOV4 projects were sent with an unprogrammed atmega328 chip. I suspect this is my issue as well. If possible, could you provide feedback and/or send a new properly programmed chip? Thank you.

Order/Invoice Number: 2201171
Order Date: Monday, December 2, 2019
Attachments
MiniPOV_Back.jpg
MiniPOV_Back.jpg (82.86 KiB) Viewed 208 times
MiniPOV_Front.jpg
MiniPOV_Front.jpg (77.97 KiB) Viewed 208 times

Sunyecz22
 
Posts: 1
Joined: Thu Sep 29, 2016 10:43 pm

Re: MiniPOV4 Nonfunctional; Unprogrammed Chip?

by neileuliano on Tue Dec 31, 2019 12:24 pm

I'm having the exact same problem. I have tested the LED circuits individually by removing the processor and placing the right voltages on the LED pins. All power and grounds are correct and low resistance to the ATMEGA. No oscillation of the resonator, but all connections to all parts have been ohmed out and tested for shorts. Could I also have a nonprogrammed part?

neileuliano
 
Posts: 7
Joined: Thu Jul 13, 2017 10:39 am

Re: MiniPOV4 Nonfunctional; Unprogrammed Chip?

by adafruit_support_carter on Thu Jan 09, 2020 7:03 pm

@neileuliano We took care of you in your other thread here:
viewtopic.php?f=11&t=160395

@Sunyecz22 Let's also just send you a new ATMEGA chip. I'll let support know. You can also link to this post if they ask.

adafruit_support_carter
 
Posts: 16938
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: MiniPOV4 Nonfunctional; Unprogrammed Chip?

by nicklalic on Thu Jan 16, 2020 2:28 am

I'm also having the same issue (none of the LEDs light on power-up). I followed the steps that @Sunyecz22 posted, with the same results. Do I also have an un-programmed chip?

I ordered January 2nd 2020 and just built the kit. I can provide the order number, if it helps.

@Sunyecz22, @neileuliano:
Did a new chip solve your problems?

And lastly, here is my soldering work:

IMG_6829.jpg
IMG_6829.jpg (913.15 KiB) Viewed 146 times

IMG_6832.jpg
IMG_6832.jpg (891.85 KiB) Viewed 146 times

nicklalic
 
Posts: 7
Joined: Tue Jan 14, 2020 1:33 am

Re: MiniPOV4 Nonfunctional; Unprogrammed Chip?

by adafruit_support_carter on Thu Jan 16, 2020 12:24 pm

@nicklalic Please start a new thread for your issue.

adafruit_support_carter
 
Posts: 16938
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: MiniPOV4 Nonfunctional; Unprogrammed Chip?

by nicklalic on Thu Jan 16, 2020 10:39 pm

My apologies.

nicklalic
 
Posts: 7
Joined: Tue Jan 14, 2020 1:33 am

Please be positive and constructive with your questions and comments.