0

Kit as LED cube not seen by serial port
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 17, 2010 11:20 am

I have built an LED cube using the minipov kit. The test program that was preloaded on the chip works fine. I think all my solder joints are good. I am connecting directly to a serial port, but it is not being seen. Would the LED's light if there were a problem with any of the components? I am a noob, so how would I check them?

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Fri Sep 17, 2010 11:30 am

Is the board powered on when you connect it? It needs to be on for programming.

If you have followed all the steps here http://www.ladyada.net/make/minipov3/software.html and it still doesn't work, post some clear photos of the front & back of the board.

adafruit_support_bill
 
Posts: 74617
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 17, 2010 11:50 am

Thanks for the very fast response. It is powered on.

This is what I get

C:\>make program-ledcube
avrdude -p attiny2313 -P com1 -c dasa -U flash:w:ledcube.hex

avrdude: AVR device not responding
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.


avrdude done. Thank you.

make: *** [program-ledcube] Error 1

I will post photos as soon s i can get them taken

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Fri Sep 17, 2010 11:57 am

Other details that might be helpful:
Operating System?
Regular serial port, or USB/Serial adapter?

adafruit_support_bill
 
Posts: 74617
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 17, 2010 12:17 pm

XP on 2 different machines. Same result. regular serial port

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 17, 2010 2:30 pm

Would the cube still work, like mine does, if all the solder joints or components were not good?

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Fri Sep 17, 2010 3:14 pm

If the only bad solder joints were between the serial connector and the microprocessor, it would work just fine.

adafruit_support_bill
 
Posts: 74617
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Sat Sep 18, 2010 2:10 pm

Here are the pics
Attachments
front4.jpg
front4.jpg (113.94 KiB) Viewed 4445 times
front1.jpg
front1.jpg (142.04 KiB) Viewed 4445 times
back1.jpg
back1.jpg (110.17 KiB) Viewed 4445 times

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Sat Sep 18, 2010 4:39 pm

Pin 4 on the top looks like it might be a cold joint. Those RS-232 pins need a good hot iron.

adafruit_support_bill
 
Posts: 74617
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Mon Sep 20, 2010 11:36 pm

Thanks. I think I have resoldered every joint now and it still is not recognized. Any other advice?

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Tue Sep 21, 2010 5:47 am

Do you have the correct COM port configured in the makefile?
What settings do you have on the COM port? Speed, data bits, stop bits and flow control?

adafruit_support_bill
 
Posts: 74617
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Tue Sep 21, 2010 11:16 am

I believe so. It was originally set to com8 and gave a different error when I tried to connect so I set it to com1. I am pretty sure the settings are all default, 9600, 8 bits, no parity, 1 stop bit, no flow control

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 24, 2010 11:40 am

Do any changes need to be made to the port settings? I am still not having any luck

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Fri Sep 24, 2010 11:57 am

Those are the same settings I use to talk to my minipov.

Have you used the COM port to talk to any other serial device?

adafruit_support_bill
 
Posts: 74617
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 24, 2010 1:59 pm

No, this is the only device I have tried. I did try it on 2 different machines with the same results.

I want to get a mini pov kit as well, but would like to work before that.

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Please be positive and constructive with your questions and comments.