๐Ÿ“ฃ๐Ÿ“ช ๐Ÿšš Adafruit will not be shipping USPS orders Monday October 14, 2019 ๐Ÿ—“. Expedited USPS orders placed after 11am ET ๐Ÿ•š Friday October 11 will go out Tuesday October 15 ๐Ÿ“ฃ๐Ÿ“ช๐Ÿšš
0

Kit as LED cube not seen by serial port
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 17, 2010 11:20 am

I have built an LED cube using the minipov kit. The test program that was preloaded on the chip works fine. I think all my solder joints are good. I am connecting directly to a serial port, but it is not being seen. Would the LED's light if there were a problem with any of the components? I am a noob, so how would I check them?

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Fri Sep 17, 2010 11:30 am

Is the board powered on when you connect it? It needs to be on for programming.

If you have followed all the steps here http://www.ladyada.net/make/minipov3/software.html and it still doesn't work, post some clear photos of the front & back of the board.

adafruit_support_bill
 
Posts: 74603
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 17, 2010 11:50 am

Thanks for the very fast response. It is powered on.

This is what I get

C:\>make program-ledcube
avrdude -p attiny2313 -P com1 -c dasa -U flash:w:ledcube.hex

avrdude: AVR device not responding
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.


avrdude done. Thank you.

make: *** [program-ledcube] Error 1

I will post photos as soon s i can get them taken

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Fri Sep 17, 2010 11:57 am

Other details that might be helpful:
Operating System?
Regular serial port, or USB/Serial adapter?

adafruit_support_bill
 
Posts: 74603
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 17, 2010 12:17 pm

XP on 2 different machines. Same result. regular serial port

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 17, 2010 2:30 pm

Would the cube still work, like mine does, if all the solder joints or components were not good?

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Fri Sep 17, 2010 3:14 pm

If the only bad solder joints were between the serial connector and the microprocessor, it would work just fine.

adafruit_support_bill
 
Posts: 74603
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Sat Sep 18, 2010 2:10 pm

Here are the pics
Attachments
front4.jpg
front4.jpg (113.94 KiB) Viewed 4444 times
front1.jpg
front1.jpg (142.04 KiB) Viewed 4444 times
back1.jpg
back1.jpg (110.17 KiB) Viewed 4444 times

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Sat Sep 18, 2010 4:39 pm

Pin 4 on the top looks like it might be a cold joint. Those RS-232 pins need a good hot iron.

adafruit_support_bill
 
Posts: 74603
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Mon Sep 20, 2010 11:36 pm

Thanks. I think I have resoldered every joint now and it still is not recognized. Any other advice?

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Tue Sep 21, 2010 5:47 am

Do you have the correct COM port configured in the makefile?
What settings do you have on the COM port? Speed, data bits, stop bits and flow control?

adafruit_support_bill
 
Posts: 74603
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Tue Sep 21, 2010 11:16 am

I believe so. It was originally set to com8 and gave a different error when I tried to connect so I set it to com1. I am pretty sure the settings are all default, 9600, 8 bits, no parity, 1 stop bit, no flow control

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 24, 2010 11:40 am

Do any changes need to be made to the port settings? I am still not having any luck

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by adafruit_support_bill on Fri Sep 24, 2010 11:57 am

Those are the same settings I use to talk to my minipov.

Have you used the COM port to talk to any other serial device?

adafruit_support_bill
 
Posts: 74603
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Kit as LED cube not seen by serial port

by boredboy on Fri Sep 24, 2010 1:59 pm

No, this is the only device I have tried. I did try it on 2 different machines with the same results.

I want to get a mini pov kit as well, but would like to work before that.

boredboy
 
Posts: 12
Joined: Fri Sep 17, 2010 11:16 am

Please be positive and constructive with your questions and comments.