0

3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by sriggs on Sat Jun 11, 2016 12:05 pm

I'm having an issue getting the '3.5" PiTFT OctoPrint Rig' working. Either the steps are not straight forward or I'm just lost. This is what I have done thus far.
I installed the 'Jessie-based PiTFT 3.5" Image'. I have a Pi3. Once I load that on the SD card, it boots up fine, and boots into the gui and I get it connected to the wireless (wlan0).
-The part on which I'm confused is the second step(s). It talks about the Raspian image, but I have Jessie. If I load the Raspian image it will delete the Jessie image.
-The other thing I tried was I went to the octopi web page and tried to install "Installing from source", Even though the Jessie image has python 2.7.x already I tried the steps starting with step #2. Step 2.1 works fine when I issue the command; Step 3 is where the command does not work.

( note: I tried via ssh and directly to Pi)
To summarize.
I have the Jessie image and I was trying to add the Octopi program to it. Is this incorrect? Am I totally off base? or Should I use a different image? The steps are not clear to me. Would it be possible to list a step by step instruction or some kind? I'm sure other folks may have figured it out.

Thanks (in advance)

sriggs
 
Posts: 232
Joined: Mon Dec 10, 2012 10:02 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by pixil3d on Tue Jun 14, 2016 3:24 pm

Hey there,

Don't worry about the wording, "Raspbian" - OctoPrint will run completely fine on the Jessie-based 3.5" image. Once you're Pi is booted and loaded in the GUI, log onto your WiFi network (or use ethernet). Once you get an IP from the Pi, I recommend using your desktop computer to SSH into the Pi and install the dependencies following the "Basic Setup" wiki guide.

To clarify things, I've put together a step-by-step video walkthrough installing OctoPrint from start to finish. I'm in the progress of exporting / uploading it to the Adafruit Youtube channel - will share link when its up.

Best of luck!

–Noe

pixil3d
 
Posts: 115
Joined: Thu May 01, 2014 2:23 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by sriggs on Tue Jun 14, 2016 3:27 pm

Thank you very much!
I appreciate you taking the time out to do it.
I'll check it out.

See ya on 3D Thursday.

sriggs
 
Posts: 232
Joined: Mon Dec 10, 2012 10:02 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by pixil3d on Tue Jun 14, 2016 4:29 pm

Video walkthrough is uploaded!

https://www.youtube.com/watch?v=thQ3PdLxqe8

pixil3d
 
Posts: 115
Joined: Thu May 01, 2014 2:23 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by sriggs on Tue Jun 14, 2016 6:29 pm

@Noe and @Pedro. Thanks so much for the Video....Just Awesome!!. I had no problems following along...Flawless.
Thank you so much. I appreciate it very, very much. Thank you for that clarification.
See you on 3D Thursday.

sriggs
 
Posts: 232
Joined: Mon Dec 10, 2012 10:02 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by ArtK on Thu Jul 07, 2016 10:18 pm

I'd also like to say thanks for the video. I'm pretty much there but I'm struggling with the Webcam component and your video didn't cover that. I'm following the github instructions and the second line of the first Webcam block reads:

sudo apt-get install subversion libjpeg8-dev imagemagick libav-tools cmake

After confirming that I want to continue I see this block of error messages related to imagemagick:

Do you want to continue? [Y/n] Y
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main imagemagick-common all 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libavdevice55 armhf 6:11.6-1~deb8u1+rpi1
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libavfilter5 armhf 6:11.6-1~deb8u1+rpi1
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libav-tools armhf 6:11.6-1~deb8u1+rpi1
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libmagickcore-6.q16-2 armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libmagickwand-6.q16-2 armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libsvn1 armhf 1.8.10-6+deb8u2
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main imagemagick-6.q16 armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main imagemagick armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libmagickcore-6.q16-2-extra armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main subversion armhf 1.8.10-6+deb8u2
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... -5_all.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Unable to fetch some archives, maybe run apt-get update or try with --fix-missing?

I tried installing ImageMagick:

sudo apt-get install imagemagick

But that produced its own chain of error messages:

Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main imagemagick-common all 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libmagickcore-6.q16-2 armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libmagickwand-6.q16-2 armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main imagemagick-6.q16 armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main imagemagick armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
Err http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ jessie/main libmagickcore-6.q16-2-extra armhf 8:6.8.9.9-5
404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]
E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... -5_all.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]

E: Failed to fetch http://mirrordirector.raspbian.org/rasp ... _armhf.deb 404 Not Found [IP: 5.153.225.207 80]


I'm pretty much stymied here. any idea what I can try next?

Art

ArtK
 
Posts: 2
Joined: Thu Jul 07, 2016 10:09 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by cagtag on Sun Aug 14, 2016 3:25 pm

Hi,

Firstly, I would like to thank you for your videos for Octopi set up.

In the "How to Set Up Raspberry Pi Camera with @OctoPrint3D : https://www.youtube.com/watch?v=3ecVLfa3pas" video, you didn't show how can we start webcam automatically every time?

I don't understand what I do after the line: (https://github.com/foosel/OctoPrint/wik ... ian#webcam)

"If you want to be able to start and stop mjpeg-streamer from within OctoPrint, put the following in /home/pi/scripts/webcam:"....

Please help.

Thanks.

cagtag
 
Posts: 1
Joined: Sun Aug 14, 2016 3:07 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by 976976 on Mon Oct 03, 2016 4:24 pm

I'm also stuck at this point. Have webcam working but cannot sort the autostart scripts for it. Would be so good to have another video to follow!!

976976
 
Posts: 1
Joined: Mon Oct 03, 2016 4:23 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by rschneider82 on Thu Oct 06, 2016 1:09 pm

Trying to access config.yaml to add the addtional options list on the https://github.com/jonaslorander/OctoPiPanel

Keeping getting Permission denied. Can't find anything on the web on how to accress the config.yaml file.

rschneider82
 
Posts: 4
Joined: Thu Oct 06, 2016 12:43 pm

Re: 3.5" PiTFT OctoPrint Rig - Installation Issue

by ArtK on Thu Oct 06, 2016 1:22 pm

This is the first and only maker project I've ever given up on. After many hours, 2 Raspberry pi boards (A pi 3 just wouldn't work) and 2 webcams, I ended up with a device that worked briefly and then consistently crashed. Bummer.

ArtK
 
Posts: 2
Joined: Thu Jul 07, 2016 10:09 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.