Voting resources, early voting, and poll worker information - VOTE. ... Adafruit is open and shipping.
0

Audio effects board with 2x2W amp not working
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Audio effects board with 2x2W amp not working

by Jrstott on Wed Aug 05, 2020 2:37 pm

I received the sound effects board on August 4th and upon powering up I had a green light and a red light. The board would not show up as a drive on Mac or Windows using a usb data cable. Powering using usb or battery caused the same result. The headers and speaker connectors were soldered on solidly without bridging. Can you help me out with some fix?
My order #: 2334574-7321507991
Thanks!

Jrstott
 
Posts: 4
Joined: Wed Aug 05, 2020 12:50 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by dastels on Wed Aug 05, 2020 4:05 pm

First, have a look at the Troubleshooting page. It might answer some questions.

Dave

dastels
 
Posts: 3505
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by Jrstott on Wed Aug 05, 2020 6:31 pm

Yes, I tried the troubleshooting page but nothing helped. There is no mention of the red led being lit and what that means.

Jrstott
 
Posts: 4
Joined: Wed Aug 05, 2020 12:50 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by dastels on Wed Aug 05, 2020 10:28 pm

It means (well... should mean) that a sound file is being played. That it's lit makes me suspect that one of the triggers is shorted to ground. That's unlikely since none are near GND. Unless the ACT pin is grounded (and it is next to a GND pin). It's what drives the red led.

After playing around with my board some:

ACT being grounded causes the red LED to be on but does not prevent USB connection.

RST being grounded prevents it from connecting as a USB device, but doesn't force the red LED to be on.

CS being grounded prevents the USB from connecting and lights the red LED.

Dave

dastels
 
Posts: 3505
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by Jrstott on Thu Aug 06, 2020 2:57 pm

Well, with all that the red light is still on and will not connect as a drive to a computer. Anything else to try? The board seems defective.

Jrstott
 
Posts: 4
Joined: Wed Aug 05, 2020 12:50 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by dastels on Thu Aug 06, 2020 7:16 pm

Have you verified that CS is not grounded?

Dave

dastels
 
Posts: 3505
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by Jrstott on Fri Aug 07, 2020 10:34 am

CS is not grounded

Jrstott
 
Posts: 4
Joined: Wed Aug 05, 2020 12:50 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by dastels on Fri Aug 07, 2020 12:34 pm

OK, let's get you a new one.

Please email support@adafruit.com with a link to this thread, your order number, and request the replacement of one Audio FX board with Amp as per the order.

Dave

dastels
 
Posts: 3505
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by joecoop on Fri Aug 07, 2020 4:59 pm

I have the 16M version with just the micro usb connector (no speaker terminals). I have it on a breadboard attached to a small amp. It works fine when it's powered by a usb block. When I unplug the block and apply power to the the Vin and Ground, the green led lights up and the red led lights when I ground one of the 8 pins like it's playing a sound but there is no sound. If I go back to the usb block, it works fine.

Any ideas?

joecoop
 
Posts: 8
Joined: Fri Aug 07, 2020 4:56 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by dastels on Fri Aug 07, 2020 5:25 pm

OK, that's interesting. There might be hope for it yet.

What are you applying to Vin? You're connecting to the L & R pins or the terminal block pads?

Dave

dastels
 
Posts: 3505
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by joecoop on Sat Aug 08, 2020 11:10 am

I'm applying 5v from a buck converter to Vin. The speaker is connected to the pads on the sane edge of the board as Vin. It works fine powering with usb.

joecoop
 
Posts: 8
Joined: Fri Aug 07, 2020 4:56 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by joecoop on Tue Aug 11, 2020 9:10 am

Any ideas?

joecoop
 
Posts: 8
Joined: Fri Aug 07, 2020 4:56 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by dastels on Tue Aug 11, 2020 10:04 am

Nothing yet, really. You realize that the output on the header pins in the unamplified AC signal that feeds the onboard amplifier.

Dave

dastels
 
Posts: 3505
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by joecoop on Tue Aug 11, 2020 6:02 pm

I didn't know that. What output should I be using? I'm using the L GND pins.

I have those pins going to a small amp that has the speaker plugged into it.

20200807_144335.jpg
20200807_144335.jpg (626.18 KiB) Viewed 18 times

joecoop
 
Posts: 8
Joined: Fri Aug 07, 2020 4:56 pm

Re: Audio effects board with 2x2W amp not working

by dastels on Tue Aug 11, 2020 6:38 pm

I was thinking you had the amp version .. I guess since that was in the topic.

So it works fine being powered via the USB connector but not via Vin.

What's the amp being powered by?

Dave

dastels
 
Posts: 3505
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.