0

ESP32 left my PyPortal
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

ESP32 left my PyPortal

by unawoo on Thu Jan 30, 2020 4:16 pm

i got two adabox 11 last march, i soon put my modified version of the weather program on one and it's still working today as good as ever.
i use the second to test out things, always worked. so yesterday i try the Cleveland Museum of Art program and i get this:
RuntimeError: Was not able to find ESP32.
so i made sure i was using the latest libraries and uf2, i was, then tried it with other programs that use the ESP32, same error.
i know enough electronics and software to believe that what i have is a hardware failure.
note that the board is fine physically and runs programs that don't use the ESP32 so i can still use it as a fine display board with all it's built in functions.
assuming that the board is out of warranty is there anyone there that knows of a failure point /part and can it be repaired/replaced?

unawoo
 
Posts: 105
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by adafruit_support_carter on Thu Jan 30, 2020 6:37 pm

It's odd that it would just stop working like that. Are you getting the CircuitPython firmware from here?
https://circuitpython.org/board/pyportal/
and libraries from here?
https://circuitpython.org/libraries

Does the same thing happen if you try the basic internet connect test here?
https://learn.adafruit.com/adafruit-pyp ... et-connect

adafruit_support_carter
 
Posts: 21055
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by unawoo on Thu Jan 30, 2020 7:15 pm

i got the firmware and libraries from the same links.
ran the program you mentioned and got this:
RuntimeError: ESP32 timed out on SPI select
thanks for your quick reply

unawoo
 
Posts: 105
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by adafruit2 on Fri Jan 31, 2020 2:18 pm

you can try repairing it using this guide!
https://learn.adafruit.com/upgrading-es ... -one-board

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 20193
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by unawoo on Fri Jan 31, 2020 2:42 pm

tried it then loaded up circuitpython and get the same result.

unawoo
 
Posts: 105
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by adafruit2 on Fri Jan 31, 2020 2:55 pm

what's the serial output from esptool

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 20193
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by unawoo on Fri Jan 31, 2020 4:31 pm

installed the esptool on windows 10 and ubuntu but i cant figure out how to work it.
my portal shows up as COM10 in windows and ttyACM1 ubuntu,
can you give me a command line to try out?

unawoo
 
Posts: 105
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by adafruit2 on Fri Jan 31, 2020 11:34 pm


adafruit2
Site Admin
 
Posts: 20193
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by unawoo on Sat Feb 01, 2020 12:32 am

just tried the flash and this is the result:
jean-guy@jg:~/Desktop$ esptool --port /dev/ttyACM1 --before no_reset --baud 115200 write_flash 0 NINA_W102-1.6.0.bin
esptool.py v2.6
Serial port /dev/ttyACM1
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____

A fatal error occurred: Failed to connect to Espressif device: Invalid head of packet (0x08)

unawoo
 
Posts: 105
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by adafruit2 on Sat Feb 01, 2020 12:35 am

did you install the UF2 in the previous step?

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 20193
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by unawoo on Sat Feb 01, 2020 12:51 am

i did with no results

unawoo
 
Posts: 105
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by adafruit2 on Sat Feb 01, 2020 12:51 pm

mind trying in windows? its worth a shot :)

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 20193
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by unawoo on Sat Feb 01, 2020 1:47 pm

hi,
got the same thing using windows 10:

PS C:\Users\jg\Desktop> esptool.py --port COM10 --before no_reset --baud 115200 write_flash 0 NINA_W102-1.6.0.bin
esptool.py v3.0-dev
Serial port COM10
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____

A fatal error occurred: Failed to connect to Espressif device: Invalid head of packet (0x08)
PS C:\Users\jg\Desktop>

unawoo
 
Posts: 105
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by adafruit2 on Sun Feb 02, 2020 1:42 pm

huh ok weird - lets replace it. email support@adafruit with a link to this thread, for a new pyportal

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 20193
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: ESP32 left my PyPortal

by unawoo on Sun Feb 02, 2020 2:42 pm

thank you for the replacement, and a bigger one for going trough the testing with me.
i learned a lot from following your links and used my new knowledge to un-brick an esp32 feather i totally bricked two years ago.
you are a great teacher.
:):):)

unawoo
 
Posts: 105
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.