๐Ÿ“ฃ๐Ÿ“ช ๐Ÿšš Adafruit will not be shipping USPS orders Monday October 14, 2019 ๐Ÿ—“. Expedited USPS orders placed after 11am ET ๐Ÿ•š Friday October 11 will go out Tuesday October 15 ๐Ÿ“ฃ๐Ÿ“ช๐Ÿšš
0

Adafruit Fona 808 error: couldn't find fona
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Adafruit Fona 808 error: couldn't find fona

by architmuchhal on Wed Jun 07, 2017 11:43 am

f2.PNG
Serial Com2
f2.PNG (11.4 KiB) Viewed 290 times
f1.PNG
Serial Com1
f1.PNG (52.22 KiB) Viewed 290 times
Hello,

I am using Espressif ESp32 along with Adafruit FONA808. I am able to compile the code and upload too.
After uploading, I get a message on Serial Com as -
Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
Couldn't find FONA


I have set the baud rate as 115200 and also attached a battery. I am attaching the screenshots of the Serial Com.

Any suggestions are welcome.
Thanks!

architmuchhal
 
Posts: 6
Joined: Wed Jun 07, 2017 11:36 am

Re: Adafruit Fona 808 error: couldn't find fona

by adafruit_support_rick on Mon Jun 12, 2017 7:53 am

The FONA runs at 4800 baud, not 115200

adafruit_support_rick
 
Posts: 35095
Joined: Tue Mar 15, 2011 11:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: Adafruit Fona 808 error: couldn't find fona

by Cpatekiii on Mon May 13, 2019 9:51 pm

I am having the same problem.... Baud on serial is set to 4800....still can't find the FONA 808. Tried ESP32 software serial and hardware serial still no joy.... Tried multiple combinations of GPIO pins as well.... What gives?

Cpatekiii
 
Posts: 1
Joined: Mon May 13, 2019 9:44 pm

Re: Adafruit Fona 808 error: couldn't find fona

by cpatek on Thu May 16, 2019 7:06 am

Well I finally found the issue on my own....the serial port listed in the example for the fona will not work for the ESP32. You must change the hardware serial port to Serial2 and use pins 16 & 17.

instead of:
HardwareSerial *fonaSerial = &Serial1;
use
HardwareSerial *fonaSerial = &Serial2;

I was never able to get SoftwareSerial to work properly......even using the EspSoftwareSerial versions. but think it was due to something I was doing wrong as I am sure they work.

cpatek
 
Posts: 1
Joined: Tue May 14, 2019 7:10 am

Please be positive and constructive with your questions and comments.