0

Playground Classic Troubleshooting
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Playground Classic Troubleshooting

by publicpublicstaticstatic on Fri Apr 13, 2018 10:21 am

I've been trying to troubleshoot my Adafruit Playground has exhausted my efforts, anyone willing to check out my output?

Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
Arduino: 1.8.5 (Windows 7), Board: "Adafruit Circuit Playground"

C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -dump-prefs -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -hardware C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\[OMITTED]\Documents\Arduino\libraries -fqbn=arduino:avr:circuitplay32u4cat -vid-pid=0X239A_0X8011 -ide-version=10805 -build-path C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401 -warnings=all -build-cache C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_cache_405410 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.4-arduino2 -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\arduinoOTA\1.1.1 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino9 -verbose C:\Program Files (x86)\Arduino\examples\01.Basics\Blink\Blink.ino
C:\Program Files (x86)\Arduino\arduino-builder -compile -logger=machine -hardware C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware -hardware C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder -tools C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr -tools C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages -built-in-libraries C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries -libraries C:\Users\[OMITTED]\Documents\Arduino\libraries -fqbn=arduino:avr:circuitplay32u4cat -vid-pid=0X239A_0X8011 -ide-version=10805 -build-path C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401 -warnings=all -build-cache C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_cache_405410 -prefs=build.warn_data_percentage=75 -prefs=runtime.tools.avr-gcc.path=C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.4-arduino2 -prefs=runtime.tools.arduinoOTA.path=C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\arduinoOTA\1.1.1 -prefs=runtime.tools.avrdude.path=C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino9 -verbose C:\Program Files (x86)\Arduino\examples\01.Basics\Blink\Blink.ino
Using board 'circuitplay32u4cat' from platform in folder: C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.21
Using core 'arduino' from platform in folder: C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.21
Detecting libraries used...
"C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.4-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega32u4 -DF_CPU=8000000L -DARDUINO=10805 -DARDUINO_AVR_CIRCUITPLAY -DARDUINO_ARCH_AVR  -DUSB_VID=0x239A -DUSB_PID=0x8011 '-DUSB_MANUFACTURER="Adafruit"' '-DUSB_PRODUCT="Circuit Playground"' "-IC:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.21\cores\arduino" "-IC:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.21\variants\circuitplay32u4" "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401\sketch\Blink.ino.cpp" -o "nul"
Generating function prototypes...
"C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.4-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -w -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics  -flto -w -x c++ -E -CC -mmcu=atmega32u4 -DF_CPU=8000000L -DARDUINO=10805 -DARDUINO_AVR_CIRCUITPLAY -DARDUINO_ARCH_AVR  -DUSB_VID=0x239A -DUSB_PID=0x8011 '-DUSB_MANUFACTURER="Adafruit"' '-DUSB_PRODUCT="Circuit Playground"' "-IC:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.21\cores\arduino" "-IC:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.21\variants\circuitplay32u4" "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401\sketch\Blink.ino.cpp" -o "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401\preproc\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
"C:\Program Files (x86)\Arduino\tools-builder\ctags\5.8-arduino11/ctags" -u --language-force=c++ -f - --c++-kinds=svpf --fields=KSTtzns --line-directives "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401\preproc\ctags_target_for_gcc_minus_e.cpp"
Compiling sketch...
"C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.4-arduino2/bin/avr-g++" -c -g -Os -Wall -Wextra -std=gnu++11 -fpermissive -fno-exceptions -ffunction-sections -fdata-sections -fno-threadsafe-statics -MMD -flto -mmcu=atmega32u4 -DF_CPU=8000000L -DARDUINO=10805 -DARDUINO_AVR_CIRCUITPLAY -DARDUINO_ARCH_AVR  -DUSB_VID=0x239A -DUSB_PID=0x8011 '-DUSB_MANUFACTURER="Adafruit"' '-DUSB_PRODUCT="Circuit Playground"' "-IC:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.21\cores\arduino" "-IC:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\hardware\avr\1.6.21\variants\circuitplay32u4" "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401\sketch\Blink.ino.cpp" -o "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401\sketch\Blink.ino.cpp.o"
Compiling libraries...
Compiling core...
Using precompiled core
Linking everything together...
"C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.4-arduino2/bin/avr-gcc" -Wall -Wextra -Os -g -flto -fuse-linker-plugin -Wl,--gc-sections -mmcu=atmega32u4  -o "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401/Blink.ino.elf" "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401\sketch\Blink.ino.cpp.o" "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401/..\arduino_cache_405410\core\core_arduino_avr_circuitplay32u4cat_a18d037b4a681f3f992d81088541f2ad.a" "-LC:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401" -lm
"C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.4-arduino2/bin/avr-objcopy" -O ihex -j .eeprom --set-section-flags=.eeprom=alloc,load --no-change-warnings --change-section-lma .eeprom=0  "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401/Blink.ino.elf" "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401/Blink.ino.eep"
"C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\4.9.2-atmel3.5.4-arduino2/bin/avr-objcopy" -O ihex -R .eeprom  "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401/Blink.ino.elf" "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401/Blink.ino.hex"
Sketch uses 4110 bytes (14%) of program storage space. Maximum is 28672 bytes.
Global variables use 149 bytes of dynamic memory.
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, COM8, } => {}
PORTS {COM3, COM8, } / {COM3, } => {}
PORTS {COM3, } / {COM3, COM9, } => {COM9, }
Found upload port: COM9
C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino9/bin/avrdude -CC:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino9/etc/avrdude.conf -v -patmega32u4 -cavr109 -PCOM9 -b57600 -D -Uflash:w:C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Temp\arduino_build_144401/Blink.ino.hex:i

avrdude: Version 6.3, compiled on Jan 17 2017 at 12:00:53
         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
         Copyright (c) 2007-2014 Joerg Wunsch

         System wide configuration file is "C:\Users\[OMITTED]\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avrdude\6.3.0-arduino9/etc/avrdude.conf"

         Using Port                    : COM9
         Using Programmer              : avr109
         Overriding Baud Rate          : 57600
         AVR Part                      : ATmega32U4
         Chip Erase delay              : 9000 us
         PAGEL                         : PD7
         BS2                           : PA0
         RESET disposition             : dedicated
         RETRY pulse                   : SCK
         serial program mode           : yes
         parallel program mode         : yes
         Timeout                       : 200
         StabDelay                     : 100
         CmdexeDelay                   : 25
         SyncLoops                     : 32
         ByteDelay                     : 0
         PollIndex                     : 3
         PollValue                     : 0x53
         Memory Detail                 :

                                  Block Poll               Page                       Polled
           Memory Type Mode Delay Size  Indx Paged  Size   Size #Pages MinW  MaxW   ReadBack
           ----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------
           eeprom        65    20     4    0 no       1024    4      0  9000  9000 0x00 0x00
           flash         65     6   128    0 yes     32768  128    256  4500  4500 0x00 0x00
           lfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  9000  9000 0x00 0x00
           hfuse          0     0     0    0 no          1    0      0  9000  9000 0x00 0x00
           efuse          0     0     0    0 no          1    0      0  9000  9000 0x00 0x00
           lock           0     0     0    0 no          1    0      0  9000  9000 0x00 0x00
           calibration    0     0     0    0 no          1    0      0     0     0 0x00 0x00
           signature      0     0     0    0 no          3    0      0     0     0 0x00 0x00

         Programmer Type : butterfly
         Description     : Atmel AppNote AVR109 Boot Loader

Connecting to programmer: .avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding

avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
Found programmer: Id = ")"; type = @
    Software Version = K.w; Hardware Version = “.ð
avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
avrdude: error: buffered memory access not supported. Maybe it isn't
a butterfly/AVR109 but a AVR910 device?
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
avrdude: error: programmer did not respond to command: leave prog mode
avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
avrdude: butterfly_recv(): programmer is not responding
avrdude: error: programmer did not respond to command: exit bootloader

the selected serial port
 does not exist or your board is not connected
avrdude done.  Thank you.


publicpublicstaticstatic
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 13, 2018 10:19 am

Re: Playground Classic Troubleshooting

by caitlinsdad on Fri Apr 13, 2018 11:29 am

I'm not sure but somewhere I saw that a clean fresh install of the latest arduino IDE fixed some things. It required renaming or deleting the older arduino 1.5 directories to make sure they weren't linked. Good luck.

caitlinsdad
 
Posts: 535
Joined: Fri Feb 24, 2012 4:23 pm

Re: Playground Classic Troubleshooting

by publicpublicstaticstatic on Fri Apr 13, 2018 11:41 am

Interesting, pretty sure it's an issue exclusive to the unit. I've had fresh IDE installs across multiple OS.

I actually have two playgrounds for validation, too.

publicpublicstaticstatic
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 13, 2018 10:19 am

Re: Playground Classic Troubleshooting

by publicpublicstaticstatic on Fri Apr 13, 2018 12:06 pm

I've solved my troubleshooting.

This thread can be closed.

publicpublicstaticstatic
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 13, 2018 10:19 am

Re: Playground Classic Troubleshooting

by adafruit_support_carter on Fri Apr 13, 2018 12:51 pm

Glad you got it working. What was the fix? Could help others to know.

adafruit_support_carter
 
Posts: 6644
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.