Voting resources, early voting, and poll worker information - VOTE. ... Adafruit is open and shipping.
0

initialization failed
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

initialization failed

by Cheers on Thu Mar 05, 2020 12:48 pm

Testing out my new SD Card Shield and can't get past this error message.
I have the latest version, plugged in to a Mega 2560. No additional wiring or components.
Uploaded the 'cardinfo' sketch with changed pin select to 10.
I'm following the Adafruit testing plan at https://learn.adafruit.com/adafruit-dat ... he-sd-card
I first tried a previously-used 4GB card, and got the error message. Removed it and formatted it using the recommended formatter, same error.
Inserted a 16GB card, again same error.
I have examined all my soldered joints on the headers using a jeweller's loupe and can't see any problems. Nor can I see anything else to check.

Any suggestions?

Cheers
 
Posts: 3
Joined: Thu Mar 05, 2020 12:21 pm

Re: initialization failed

by adafruit_support_bill on Thu Mar 05, 2020 1:22 pm

Is your Mega an R3 or later version?

Please post some photos of the front and back of the shield.

adafruit_support_bill
 
Posts: 78956
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: initialization failed

by Cheers on Thu Mar 05, 2020 3:37 pm

Yes, the Mega is an R3, with the ATmega16U2 for the USB-to-serial chip.

Photos attached.
Attachments
DSC_0577.JPG
DSC_0577.JPG (894.19 KiB) Viewed 48 times
DSC_0576.JPG
DSC_0576.JPG (753.12 KiB) Viewed 48 times
DSC_0575.JPG
DSC_0575.JPG (858.66 KiB) Viewed 48 times

Cheers
 
Posts: 3
Joined: Thu Mar 05, 2020 12:21 pm

Re: initialization failed

by adafruit_support_bill on Thu Mar 05, 2020 5:55 pm

The SPI pins on the Mega are different from the UNO. But all R3 Arduinos replicate the SPI pins on the ICSP header. In the photo, you have not installed the 2x3 ICSP header. So there are no SPI signals to talk to the SD card.

adafruit_support_bill
 
Posts: 78956
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: initialization failed

by Cheers on Thu Mar 05, 2020 8:09 pm

That does make a difference. Problem solved.

Thanks for your help.

Cheers
 
Posts: 3
Joined: Thu Mar 05, 2020 12:21 pm

Re: initialization failed

by adafruit_support_bill on Thu Mar 05, 2020 10:11 pm

Good to hear. Thanks for the update.

adafruit_support_bill
 
Posts: 78956
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Please be positive and constructive with your questions and comments.