0

Very beginning help connecting Bluefruit LE shield
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by GStecklein on Thu Feb 14, 2019 8:56 pm

I am following the tutorial (https://learn.adafruit.com/adafruit-bluefruit-le-shield) to connect my bluefruit LE shield and arduino uno to my pc and phone. I reached the ATCommand step, have loaded the example sketch onto the arduino, connected with the shield on my phone, and when I open the console I get the following error.

Adafruit Bluefruit AT Command Example
-------------------------------------
Initialising the Bluefruit LE module: OK!
Performing a factory͕͕
AT+
AT+FACTORYRESET
<- OK
ATE=0
<- OK
Requesting Bluefruit info:
----------------
BLESPIFRIEND
nRF51822 QFACA00
0BFF0B7C816E6C94
0.8.0
0.8.0
Sep 25 2017
S110 8.0.0, 0.2
----------------
AT >
<- ERROR
AT >
<- ERROR


It continues to generate error messages and doesn't respond when I send a query like AT+HWGETDIETEMP.

I have not used any jumper wires anywhere or changed any of the example code/configuration settings, as I'm under the impression that I'm in the default hardware/software SPI mode for everything. Thank you.

GStecklein
 
Posts: 6
Joined: Thu Feb 14, 2019 8:40 pm

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by franklin97355 on Fri Feb 15, 2019 2:27 am

When you restart the program does it work again? Can you post a picture of the shield and your soldering?

franklin97355
 
Posts: 20131
Joined: Mon Apr 21, 2008 2:33 pm
Location: Lacomb, OR.

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by GStecklein on Fri Feb 15, 2019 8:16 pm

Thank you for the reply. When I press the reset button I see the connection get reestablished , but then it begins sending Error again. Photos of the soldering are attached.
Attachments
IMG_0394.JPG
IMG_0394.JPG (49.11 KiB) Viewed 77 times
IMG_0393.JPG
IMG_0393.JPG (50.03 KiB) Viewed 77 times
IMG_0392.JPG
IMG_0392.JPG (55.4 KiB) Viewed 77 times

GStecklein
 
Posts: 6
Joined: Thu Feb 14, 2019 8:40 pm

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by GStecklein on Fri Feb 15, 2019 8:18 pm

Two more photos. The first is the full assembly

The second photo is of some of the pads that look like maybe they should be bridged by adding a little solder? There were no instructions in the tutorial explicitly saying to do this, so I have not done so. Thank you.
Attachments
IMG_0388.JPG
IMG_0388.JPG (88.17 KiB) Viewed 77 times
IMG_0395.JPG
IMG_0395.JPG (83.4 KiB) Viewed 77 times

GStecklein
 
Posts: 6
Joined: Thu Feb 14, 2019 8:40 pm

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by franklin97355 on Sat Feb 16, 2019 2:56 pm

Go ahead and redo the pins that have rounded solder blobs so they flow like most of your connections. Take a look at thisSoldering Guideand I will check to see if there is any reason it would stop communicating like that.

franklin97355
 
Posts: 20131
Joined: Mon Apr 21, 2008 2:33 pm
Location: Lacomb, OR.

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by adafruit2 on Sat Feb 16, 2019 3:04 pm

hiya do the other examples work? post a screenshot of your terminal software

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 18048
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by GStecklein on Sat Feb 16, 2019 4:43 pm

@adafruit2 Interestingly, the example bleuart_cmdmode.ino is still having some problems, but seems closer to working -- see screenshot.

I am using the web editor through google chrome.

What I mean by closer to working is that I see the message I sent from the console program on my iphone and vice versa, but along with the message there are a number of extra characters, including broken instances of "Send".

@franklin97355 This type of sporadic error makes me feel like I still have a bad connection, so I will keep touching up the soldering.
Attachments
BLEUartTestfinal.png
BLEUartTestfinal.png (161.69 KiB) Viewed 52 times

GStecklein
 
Posts: 6
Joined: Thu Feb 14, 2019 8:40 pm

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by GStecklein on Sat Feb 16, 2019 5:29 pm

Completed a new attempt at the soldering (pics). I am still getting just as many error messages, though.
Attachments
IMG_0397.JPG
IMG_0397.JPG (41.39 KiB) Viewed 49 times
IMG_0396.JPG
IMG_0396.JPG (43.58 KiB) Viewed 49 times

GStecklein
 
Posts: 6
Joined: Thu Feb 14, 2019 8:40 pm

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by adafruit2 on Sat Feb 16, 2019 8:27 pm

please try to use the desktop IDE

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 18048
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: Very beginning help connecting Bluefruit LE shield

by GStecklein on Sun Feb 17, 2019 4:08 pm

Using the desktop IDE works!

In summary: the browser-based IDE Arduino web editor is not compatible with the Bluefruit LE Shield. Use the desktop IDE only.

Thank you.
Attachments
WorkingAT.png
WorkingAT.png (81.01 KiB) Viewed 32 times

GStecklein
 
Posts: 6
Joined: Thu Feb 14, 2019 8:40 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.