Due to high demand expect some shipping delays at this time, orders may not ship for 1-2 business days.
0

Defective SS-02?
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Defective SS-02?

by foobarney on Tue Oct 26, 2021 2:53 pm

I just got an SS-02 solder sucker that may be defective.

It won't always depress all the way--I usually have to rotate the plunger to make it go all the way down. It looks like there's a pin that runs down the center that isn't quite lining up with the hole in the tip that it has to go through.

Is there an easy fix to this that I'm missing, or am I going to have to return the thing?

foobarney
 
Posts: 6
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:41 pm

Re: Defective SS-02?

by franklin97355 on Thu Oct 28, 2021 12:57 pm

The wire is a design "feature" that pushes the solder away from the tube. You might try to undo the plunger and straighten it out but it is designed to fit rather tight in the bore and could be readily misaligned,

franklin97355
 
Posts: 22336
Joined: Mon Apr 21, 2008 2:33 pm
Location: Lacomb, OR.

Re: Defective SS-02?

by adafruit2 on Thu Oct 28, 2021 2:08 pm

these things are very 'modular' - they're supposed to be taken apart to clean.
you can try unscrewing it and seeing if you can realign it, maybe it got out of sync during shipping!

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 20367
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: Defective SS-02?

by foobarney on Thu Oct 28, 2021 4:07 pm

I've tried reassembling it over and over. It's close--you can usually depress the plunger if you twist it a little to get the right spot, but isn't lined up well enough to be able to just push it.

foobarney
 
Posts: 6
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:41 pm

Re: Defective SS-02?

by adafruit2 on Thu Oct 28, 2021 4:26 pm

weird, ok email support@adafruit for a new one!

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 20367
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: Defective SS-02?

by foobarney on Fri Oct 29, 2021 5:27 am

I took it apart again and it seemed like the pin was a bit off-center. A gentle push or two and it seems to be working just fine.

Thanks!!

AK

foobarney
 
Posts: 6
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:41 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.


cron