0

AR1100: Problem with configuration
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

AR1100: Problem with configuration

by cmex81 on Wed Jun 04, 2014 10:08 am

Hi,
I've bought this board https://www.adafruit.com/products/1580 (RESISTIVE TOUCH SCREEN TO USB MOUSE CONTROLLER - AR1100) Unfortunately, I couldn't connect to the board by usual-way (which was written in manual)...
I've read manuals and downloaded all software, needed for success, without any result.

Some info what I did:
1. Was installed from this page: http://www.microchip.com/wwwproducts/De ... e=en555168
next software: a) AR1100 Windows XP Win7 Win8 UPDD v5.X
b) AR1000 AR1100 Configuration Utility
2. When i plugged the board into the PC (Win7-64bit) via usb, I could use board as HID-mouse... but that's all.
I couldn't connect to the board (via Configuration utility, error: can not find AR1100)
3. When i plugged the board into the PC(Win7-64bit) via uart(rx-tx), I could connect to the board via Configuration utility, but unfortunately command "change mode" (0x55,0x01,0x73) was done wihout any effect (the board was stay in hid-mouse mode). Wow, it was so pity... But I found some force for a new research...

4. I've found (via USB-sniffer: I've used Bus Hound) that standard driver for AR1100, creates USB devices without any endpoints... (BTW I suggest in linux with pyusb will be no problem with the board)

5. And i've found when i ran VirtualBox and connected the board to the VM after all actions I saw that in Host-PC the board started using VirtualBox USB driver and I found USB-Device with 3 end-points (Control, In,Out)

6. When I've written 3-byte command (0x55,0x01,0x73) via USB endpoint I could change usb-mode to the HID_DIGITIZER...

So I have some questions:

1. What I did incorrect, that couldn't configure the board via Configuration Utility via UART (Serial mode) ?
2. What I did incorrect, that couldn't connect with the board via Configuration Utility via USB ?
cmex81
 
Posts: 7
Joined: Wed Jun 04, 2014 9:21 am

Re: AR1100: Problem with configuration

by rootscript on Sat Jun 21, 2014 9:40 pm

cmex81,
It has been 2 weeks without any reply to your questions.
I have posted a question too, in the Adafruit 'Other Adafruit products', hopefully it will get more visibility in a more suitable forum.

AR1100 touch screen controller - Error
http://forums.adafruit.com/viewtopic.php?f=19&t=55916

Best Regards,
:)
rootScript

rootscript
 
Posts: 43
Joined: Sat Mar 08, 2014 11:39 pm

Re: AR1100: Problem with configuration

by cmex81 on Tue Jun 24, 2014 2:04 pm

rootScript wrote:cmex81,
It has been 2 weeks without any reply to your questions.
I have posted a question too, in the Adafruit 'Other Adafruit products', hopefully it will get more visibility in a more suitable forum.

AR1100 touch screen controller - Error
http://forums.adafruit.com/viewtopic.php?f=19&t=55916

Best Regards,
:)
rootScript


Thanks, I hope we will receive answer :)
really, i can't understand, why no one answered...
of course i can do a software for solution this problem...
but... where is support :)
cmex81
 
Posts: 7
Joined: Wed Jun 04, 2014 9:21 am

Re: AR1100: Problem with configuration

by adafruit2 on Tue Jun 24, 2014 4:30 pm

Hi! We're investigating, please hang on just a little bit longer :) we may need to write a tutorial

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 18050
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: AR1100: Problem with configuration

by adafruit_support_rick on Tue Jun 24, 2014 5:24 pm

cmex81 wrote:1. What I did incorrect, that couldn't configure the board via Configuration Utility via UART (Serial mode) ?
2. What I did incorrect, that couldn't connect with the board via Configuration Utility via USB ?


I don't know. You got farther than I did. I finally got hold of one of these, but I'm not having any luck with it.

adafruit_support_rick
 
Posts: 35095
Joined: Tue Mar 15, 2011 11:42 am
Location: Buffalo, NY

Re: AR1100: Problem with configuration

by cmex81 on Wed Jun 25, 2014 2:13 pm

adafruit_support_rick wrote:
cmex81 wrote:1. What I did incorrect, that couldn't configure the board via Configuration Utility via UART (Serial mode) ?
2. What I did incorrect, that couldn't connect with the board via Configuration Utility via USB ?


I don't know. You got farther than I did. I finally got hold of one of these, but I'm not having any luck with it.


Today I see interesting situation: people, who don't have any problem with configuration and people, who really have problem with ar1100...

My hypothesis: ar1100driver and win environment... I really couldn't find endpoints for this usb device. My solution was virtual box usb driver, which allowed to see endpoints into win
cmex81
 
Posts: 7
Joined: Wed Jun 04, 2014 9:21 am

Re: AR1100: Problem with configuration

by adafruit2 on Wed Oct 22, 2014 5:58 pm

Hiya, we think this might be just the software they provide being not-so-awesome. We finally wrote a tutorial (yeah we know, we wanted to do thsi months ago...time slipped from us :) can you check it out?

https://learn.adafruit.com/ar1100-resis ... ller-guide

adafruit2
Site Admin
 
Posts: 18050
Joined: Fri Mar 11, 2005 7:36 pm

Re: AR1100: Problem with configuration

by citroenc4boy on Thu Nov 06, 2014 8:06 pm

Hallo

Any solution on The"Error: Could not change mode to HID. Verify the AR1100 is properly attached"

Only have the boarding som days to bad it dont work :(

citroenc4boy
 
Posts: 1
Joined: Thu Nov 06, 2014 8:05 pm

Re: AR1100: Problem with configuration

by franklin97355 on Thu Nov 06, 2014 11:36 pm

Have you looked at the tutorial https://learn.adafruit.com/ar1100-resis%20...%20ller-guide If so what works, what does not and what have you done to test it.

franklin97355
 
Posts: 20135
Joined: Mon Apr 21, 2008 2:33 pm
Location: Lacomb, OR.

Re: AR1100: Problem with configuration

by aua on Sat Mar 14, 2015 6:38 am

I have the same Problem... The guide is not helping in this...

aua
 
Posts: 1
Joined: Sat Mar 14, 2015 6:38 am

Re: AR1100: Problem with configuration

by franklin97355 on Sat Mar 14, 2015 11:23 am

aua, if you don't want to start your own thread at least tell us what your symptoms are and what you have tried to resolve the problem along with pictures of the board and a description of how you have it connected and to what.

franklin97355
 
Posts: 20135
Joined: Mon Apr 21, 2008 2:33 pm
Location: Lacomb, OR.

Please be positive and constructive with your questions and comments.