0

32x32 LED Matrix Not Working
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

32x32 LED Matrix Not Working

by daroacha on Tue Feb 19, 2019 8:52 pm

I purchased a 32x32 LED matrix to be controlled by a Raspberry Pi 3 and the RGB/RTC Adafruit Hat. I got it running with no issues and then the setup sat for a while. When I came back to complete my project a few months later I tried running the demo again. All I get are specific rows that light up on the LED matrix and during the demo, they will change color. I have tried to change the cable, RGB/RTC Hat, power supply and recompiled the software. None of those changed the behavior. At this point, I feel that there is an issue with the LED matrix. Is there a way to troubleshoot it before I look to replace it?

daroacha
 
Posts: 7
Joined: Wed Feb 13, 2019 10:54 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by adafruit_support_carter on Tue Feb 19, 2019 9:14 pm

It originally worked. What changed between then and now?

Post a photo of your setup showing how everything is connected and we can check for anything obvious.

adafruit_support_carter
 
Posts: 11090
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by daroacha on Tue Feb 19, 2019 9:32 pm

20190219_201518.jpg
Pi Setup
20190219_201518.jpg (368.75 KiB) Viewed 147 times


Nothing has changed from then to now. It has been on my bench the whole time. Photos attached.
Attachments
20190219_201636.jpg
LED Display
20190219_201636.jpg (160.09 KiB) Viewed 147 times
20190219_201547.jpg
LED Setup
20190219_201547.jpg (557.81 KiB) Viewed 147 times

daroacha
 
Posts: 7
Joined: Wed Feb 13, 2019 10:54 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by adafruit_support_carter on Wed Feb 20, 2019 2:54 pm

Thanks. That all generally looks OK.

Did you run any software updates on the Pi? For the faster model Pi's, there are some possible timing issues:
https://learn.adafruit.com/adafruit-rgb ... ces#faq-34
but I'd think you would have seen that before. Worth trying though.

I don't think this pin comes into play on the HAT, but it appears to be under soldered. Check and make sure none of the other pins are like that.
solder.jpg
solder.jpg (23.68 KiB) Viewed 131 times

adafruit_support_carter
 
Posts: 11090
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by daroacha on Wed Feb 20, 2019 7:22 pm

I re-soldered the pin you pointed out and then ran the demo with the --led-slowdown-gpio= switch. I tried 0 as well as 2 with the same results. Image shows the =0 attempt. The result is the illumination of the same rows with varying speeds of one row changing.
Attachments
20190220_173946.jpg
Soldered Pina
20190220_173946.jpg (252 KiB) Viewed 125 times
20190220_173937.jpg
LED result
20190220_173937.jpg (215.04 KiB) Viewed 125 times
20190220_173930_sm.jpg
Command Line
20190220_173930_sm.jpg (755.16 KiB) Viewed 125 times

daroacha
 
Posts: 7
Joined: Wed Feb 13, 2019 10:54 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by daroacha on Wed Feb 20, 2019 7:40 pm

I did update the packages, but I recompiled the software with no errors. Kernel version is in the screen shot.

daroacha
 
Posts: 7
Joined: Wed Feb 13, 2019 10:54 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by adafruit_support_carter on Wed Feb 20, 2019 7:45 pm

Thanks. Doesn't seem like it was any of that.

Could it be the ribbon cable? Is that the one that came with the display?

adafruit_support_carter
 
Posts: 11090
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by daroacha on Wed Feb 20, 2019 7:50 pm

I thought it could be the ribbon cable. The one there is a new one. Both the old and new yield the same results.

daroacha
 
Posts: 7
Joined: Wed Feb 13, 2019 10:54 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by daroacha on Sun Feb 24, 2019 1:00 pm

It's been 3 days since I have gotten a reply. Can someone help me debug this issue? Is there a say to run the demo in debug mode? Is there a way to send specific requests to the LED matrix and see what gets returned?

daroacha
 
Posts: 7
Joined: Wed Feb 13, 2019 10:54 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by adafruit_support_carter on Mon Feb 25, 2019 12:28 pm

Unfortunately there's no way to read back anything useful from the displays. It may be related to the package update and recompile. Even though it compiled fine and runs without errors, maybe something subtle changed with the software. Can you try starting from scratch and re-follow the guide to see if you can get it working again like it did originally.

adafruit_support_carter
 
Posts: 11090
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by daroacha on Mon Mar 11, 2019 7:08 pm

I have replaced the Raspberry Pi. Load a fresh version of Debian Strech (the same image I used when the LED matrix worked) and downloaded and recompiled the ada Fruit software. I still got the same display issues on the LED matrix. This means that I have replaced everything except for the LED Matrix. Unless there is a way to debug it I would have to assume the LED matrix is broken. How do I get this remedied?

daroacha
 
Posts: 7
Joined: Wed Feb 13, 2019 10:54 pm

Re: 32x32 LED Matrix Not Working

by adafruit_support_carter on Mon Mar 11, 2019 9:14 pm

We can replace it this time. It's odd that it worked and then didn't work with nothing happening to it. When you get the new one, please verifying it works.

Send an email to support@adafruit.com with a link to this thread and your order number and they can send you a replacement LED matrix.

adafruit_support_carter
 
Posts: 11090
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.