0

Sevem Segment display last digit not working
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Sevem Segment display last digit not working

by goveil1 on Wed Jun 12, 2019 4:25 pm

It may be my soldering, but the whole of "digit 4" of the display is not working. All the others work great but this last digit is completely inactive.
Given that, its either defective or the common anode (cathode?) is not soldered correctly to the backpack.
Any ideas?

It is the Adafruit 1.2" 7 segment display with HT16K33 backpack.

Thanks (even an idea of which pin would cause the entire digit to remain out would help)

goveil1
 
Posts: 10
Joined: Wed May 08, 2019 10:28 am

Re: Sevem Segment display last digit not working

by adafruit_support_bill on Wed Jun 12, 2019 4:27 pm

If you post some photos of your soldering, we'll check it out.
The pins that control the digits are on the end with the colon.

adafruit_support_bill
 
Posts: 73968
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Sevem Segment display last digit not working

by goveil1 on Wed Jun 12, 2019 5:25 pm

IMG_3188 (Copy).jpg
IMG_3188 (Copy).jpg (61.63 KiB) Viewed 102 times
IMG_3186 (Copy).jpg
IMG_3186 (Copy).jpg (80.57 KiB) Viewed 102 times






Here are the photos == showing problem and the two ends....
Attachments
IMG_3192 (Copy).jpg
IMG_3192 (Copy).jpg (54.96 KiB) Viewed 102 times

goveil1
 
Posts: 10
Joined: Wed May 08, 2019 10:28 am

Re: Sevem Segment display last digit not working

by goveil1 on Wed Jun 12, 2019 5:30 pm

IMG_3193 (Copy).jpg
IMG_3193 (Copy).jpg (72.98 KiB) Viewed 102 times
IMG_3193 (Copy).jpg
IMG_3193 (Copy).jpg (72.98 KiB) Viewed 102 times
IMG_3190 (Copy).jpg
IMG_3190 (Copy).jpg (63.9 KiB) Viewed 102 times
IMG_3189 (Copy).jpg
IMG_3189 (Copy).jpg (67.63 KiB) Viewed 102 times



Some more photos of the soldering

goveil1
 
Posts: 10
Joined: Wed May 08, 2019 10:28 am

Re: Sevem Segment display last digit not working

by adafruit_support_bill on Wed Jun 12, 2019 7:46 pm

I don't see any problems with the soldering. What code are you using to test with?

adafruit_support_bill
 
Posts: 73968
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Re: Sevem Segment display last digit not working

by goveil1 on Fri Jun 14, 2019 8:28 pm

Now I am totally embarrassed! I was using Quadalpha and I see now I should be using 7 Segment. I apologize for wasting your time.

It is working now....

goveil1
 
Posts: 10
Joined: Wed May 08, 2019 10:28 am

Re: Sevem Segment display last digit not working

by adafruit_support_bill on Sat Jun 15, 2019 5:32 am

Good to hear. Thanks for the update.

adafruit_support_bill
 
Posts: 73968
Joined: Sat Feb 07, 2009 10:11 am

Please be positive and constructive with your questions and comments.