Due to high demand expect some shipping delays at this time, orders may not ship for 3-4 business days. On MLK Day no orders will be shipped.
0

Flora Board not Powering
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Flora Board not Powering

by critie on Tue Nov 16, 2021 3:31 am

Hello! Hoping I can get some help with my first largeish wearable project.

I have 44 Neopixels in a single strand wired to my Flora. When I plug into my macbook to load a strandtest my computer tells me "USB Accessories Disabled. Unplug the accessory using too much power to re-enable USB devices." When I try to plug in the lipo (3.7v) the green indicator light does not turn on. When I disconnect my strand though it does so I must have an issue with the power usages of the strand. The Adafruit guide says that a Flora can power up to 50 Neopixels with the onboard power supply so I'm really not sure why I'm having issues. Any suggestions would be greatly appreciated, I can give more info if needed.

Thanks so much!!

critie
 
Posts: 3
Joined: Tue Nov 16, 2021 3:19 am

Re: Flora Board not Powering

by dastels on Tue Nov 16, 2021 12:36 pm

My guess is that you have a short related to the strand.

That many lights should be ok if you keep the overall average brightness down.

Dave

dastels
 
Posts: 8407
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: Flora Board not Powering

by critie on Fri Nov 19, 2021 10:40 pm

Thanks Dave!

I'm in the process now of trying to locate any shorts so fingers crossed I can get it sorted :)

critie
 
Posts: 3
Joined: Tue Nov 16, 2021 3:19 am

Re: Flora Board not Powering

by critie on Sun Nov 28, 2021 12:10 am

Hi again!

I've gotten myself a multimeter and have fixed some of my joints and achieved continuity. When I plug the battery in though I'm still not getting the indicator light lighting up. Any other suggestions? I've just realised that I'm using a 3.7v battery but I believe that NeoPixels are 2.2v. Do I need a resistor?

Thanks!

critie
 
Posts: 3
Joined: Tue Nov 16, 2021 3:19 am

Re: Flora Board not Powering

by dastels on Sun Nov 28, 2021 1:47 pm

NeoPixels are canonically 5v but will work fine on 3.3v.

Have you tries using fewer of the NeoPixel to test out whether it is a power issue?

Dave

dastels
 
Posts: 8407
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: Flora Board not Powering

by rpiloverbd on Mon Nov 29, 2021 8:21 am

Hello,

Have you tried any power supply other than the Lipo battery? For example, have you tried with any microUSB charger?

rpiloverbd
 
Posts: 90
Joined: Mon Nov 29, 2021 8:13 am

Please be positive and constructive with your questions and comments.