Due to high demand, expect some shipping delays at this time - orders may not ship for up to 2-3 business days.
0

FONA Red LED (NetworkStatus)
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

FONA Red LED (NetworkStatus)

by AdrianPW on Mon Jan 17, 2022 7:40 am

Am using FONA 3G (European).
FONA is controlled by an itsy bitsy 5v and uses a 4x4 i2C keypad with a Seeed Wio Terminal used as an i2c slave display (via level shifters).
Got it to connect to network once and made voice calls to landlines and mobile phones.
Ever since it was powered down and then up again it can no longer find find the network (network status returned as 0).
The red NS LED flashes on for approximately 10 seconds and off for approximately 30 seconds - anybody know what this means ?
The information given by adafruit only details flashing on/off for either 800mS or 200ms.
The FONA uses a Sky SIM which works perfectly in a mobile phone.

AdrianPW
 
Posts: 12
Joined: Sat Jul 20, 2019 9:38 am

Re: FONA Red LED (NetworkStatus)

by rskup on Mon Jan 17, 2022 11:28 am

Not that it's much help, but below is the LED status table right from Simcom's 5320 Hardware & Design Manual:

LEDstatus.png
LEDstatus.png (34.89 KiB) Viewed 67 times

rskup
 
Posts: 133
Joined: Sat Aug 01, 2020 9:04 pm

Re: FONA Red LED (NetworkStatus)

by AdrianPW on Wed Jan 19, 2022 8:08 pm

An update on the FONA 3G European...
Added to the control program so it displays the signal strength so now as well as getting "Network Status 0 not Registered" I also get "RSSI = 0 -115dBm".
The program loops every few seconds but never gets past this point. Checked the antenna and all connections are OK. SIM works perfectly in mobile phone.
Seems that the FONA is faulty. Any idea how to return for replacement ? Told by supplier to post technical query directly on forum.

AdrianPW
 
Posts: 12
Joined: Sat Jul 20, 2019 9:38 am

Please be positive and constructive with your questions and comments.