0

No device found
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

No device found

by stevemmmmm on Fri Apr 16, 2021 11:52 pm

I'm able to upload to an arduino board with no problems using the same cable/port. But my new CPX fails. Please help.

Thank you!

stevemmmmm



Arduino: 1.8.13 (Mac OS X), Board: "Adafruit Circuit Playground Express"

/Users/stevem/Library/Arduino15/packages/arduino/tools/arm-none-eabi-gcc/7-2017q4/bin/../lib/gcc/arm-none-eabi/7.2.1/../../../../arm-none-eabi/bin/ld: warning: changing start of section .bss by 4 bytes
/Users/stevem/Library/Arduino15/packages/arduino/tools/arm-none-eabi-gcc/7-2017q4/bin/../lib/gcc/arm-none-eabi/7.2.1/../../../../arm-none-eabi/bin/ld: warning: changing start of section .bss by 4 bytes
/Users/stevem/Library/Arduino15/packages/arduino/tools/arm-none-eabi-gcc/7-2017q4/bin/../lib/gcc/arm-none-eabi/7.2.1/../../../../arm-none-eabi/bin/ld: warning: changing start of section .bss by 4 bytes
/Users/stevem/Library/Arduino15/packages/arduino/tools/arm-none-eabi-gcc/7-2017q4/bin/../lib/gcc/arm-none-eabi/7.2.1/../../../../arm-none-eabi/bin/ld: warning: changing start of section .bss by 4 bytes
/Users/stevem/Library/Arduino15/packages/arduino/tools/arm-none-eabi-gcc/7-2017q4/bin/../lib/gcc/arm-none-eabi/7.2.1/../../../../arm-none-eabi/bin/ld: warning: changing start of section .bss by 4 bytes
Sketch uses 33668 bytes (12%) of program storage space. Maximum is 262144 bytes.
Global variables use 4264 bytes (13%) of dynamic memory, leaving 28504 bytes for local variables. Maximum is 32768 bytes.
Forcing reset using 1200bps open/close on port /dev/cu.usbmodem142301
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
PORTS {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } / {/dev/cu.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/cu.usbmodem142301, /dev/tty.Bluetooth-Incoming-Port, /dev/tty.usbmodem142301, } => {}
Uploading using selected port: /dev/cu.usbmodem142301
/Users/stevem/Library/Arduino15/packages/arduino/tools/bossac/1.7.0-arduino3/bossac -i -d --port=cu.usbmodem142301 -U true -i -e -w -v /var/folders/9j/mcypjnlj4bj0zpz7x8101wd80000gn/T/arduino_build_171363/external_neopixels.ino.bin -R
Set binary mode
No device found on cu.usbmodem142301
Send auto-baud
Set binary mode
An error occurred while uploading the sketch


This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
option enabled in File -> Preferences.

stevemmmmm
 
Posts: 4
Joined: Fri Apr 16, 2021 11:50 pm

Re: No device found

by dastels on Sat Apr 17, 2021 9:56 am

Try resetting the board while Arduino is looking for it. If that doesn't help, try double-resetting.

Dave

dastels
 
Posts: 6520
Joined: Tue Oct 20, 2015 3:22 pm

Re: No device found

by stevemmmmm on Sat Apr 17, 2021 8:58 pm

Thank you very much for your response.

I've tried both types of resets to no avail. Also, I've tried all that stuff on another computer, with the same and different cables,. It fails in the same way.

Something that might be related? I'm unable to update firmware on the CPE. I put the CPE into boot mode and see the CPLAYBTBOOT device mounted. When I drag the UF2 file on to CPLAYBTBOOT, I can see the file is copied onto the device, but nothing happens. The device does not unmount/remount, and evetually it seems like the CPE times out and unmounts CPLAYBTBOOT, and resumes blinking lights. Yes, at some point, I was able to get the blink script running.

Your thoughts?

Thanks again,

stevemmmmm

stevemmmmm
 
Posts: 4
Joined: Fri Apr 16, 2021 11:50 pm

Re: No device found

by stevemmmmm on Thu Apr 22, 2021 4:40 pm

I'm trying to be positive and constructive, but I'm disappointed that I'm not able to make progress on this. Unless someone has fresh troubleshooting ideas, perhaps it's time to call this a hardware issue and RMA the board?

Any help is greatly appreciated.

Yours in positivity and constructiveness,

stevemmmmm

stevemmmmm
 
Posts: 4
Joined: Fri Apr 16, 2021 11:50 pm

Re: No device found

by stevemmmmm on Tue Apr 27, 2021 12:05 am

How do I get my money back?

stevemmmmm
 
Posts: 4
Joined: Fri Apr 16, 2021 11:50 pm

Re: No device found

by adafruit_support_carter on Tue May 04, 2021 1:37 pm

I put the CPE into boot mode and see the CPLAYBTBOOT device mounted.

Based on that folder name, you have a Circuit Playground Bluefruit:
https://www.adafruit.com/product/4333
*not* a Circuit Playground Express:
https://www.adafruit.com/product/3333

Note the BT in that folder name.

Please try this for Arduino setup and usage:
https://learn.adafruit.com/adafruit-cir ... port-setup

adafruit_support_carter
 
Posts: 20386
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.