0

Clue not powering on
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Clue not powering on

by Babbage2020 on Sun Aug 02, 2020 8:39 pm

Hi,
We received our AdaBox015 earlier this week and got around to opening it and following along to the unboxing video (https://www.youtube.com/watch?v=atENI3D_G4o). Unfortunately the Clue doesn't appear to power up (screen doesnt light up) like how it does at 15:41 in the video. As far as we could tell, we followed the instructions correctly but no luck. (batteries in battery case appear fine, battery case switch is on, cable from battery case is plugged in into the Clue).
Any tips on how to proceed further?
Thanks!
Vivek

Babbage2020
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 20, 2020 11:18 am

Re: Clue not powering on

by adafruit_support_carter on Mon Aug 03, 2020 1:51 pm

Try removing the battery and powering via a USB cable. What happens then?

adafruit_support_carter
 
Posts: 20281
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Clue not powering on

by Babbage2020 on Mon Aug 03, 2020 2:12 pm

That worked, thanks for the tip!
The batteries are fine and the battery pack is fine, we checked the batteries and the voltage across the terminals in the 2-pin connector coming out the battery pack with a multimeter.
I am guessing this means the male connector on the CLUE is busted somehow?
Thanks again for your help!

Babbage2020
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 20, 2020 11:18 am

Re: Clue not powering on

by adafruit_support_carter on Tue Aug 04, 2020 11:51 am

That does seem odd. What voltage did you actually measure on the 2-pin connector?

Can you post a photo of the back side of the CLUE so we can look for anything obvious with the hardware.

adafruit_support_carter
 
Posts: 20281
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Clue not powering on

by Babbage2020 on Mon Aug 10, 2020 11:04 am

Attached the photo as requested
Attachments
ClueNotPoweringOn_BacksidePhoto.jpg
ClueNotPoweringOn_BacksidePhoto.jpg (577.19 KiB) Viewed 81 times

Babbage2020
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 20, 2020 11:18 am

Re: Clue not powering on

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 11:21 am

Thanks. That looks fine. If you plug in the battery and press the reset button, do you see anything on these two LEDs?
leds.jpg
leds.jpg (33.33 KiB) Viewed 80 times

adafruit_support_carter
 
Posts: 20281
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Clue not powering on

by Babbage2020 on Mon Aug 10, 2020 12:36 pm

I verified again that the batteries are fine. One thing I did notice is that while i did see a ~4.8V going into the back of the white connector, I wasn't able to detect anything on the underside of the connector or in the front of the connector. Not sure if that was because I was unable to make good contact or the connector is busted.

Babbage2020
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 20, 2020 11:18 am

Re: Clue not powering on

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 12:42 pm

These tests are entirely on the battery lead JST connector? Nothing on the CLUE?

adafruit_support_carter
 
Posts: 20281
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Clue not powering on

by Babbage2020 on Mon Aug 10, 2020 6:35 pm

adafruit_support_carter wrote:Thanks. That looks fine. If you plug in the battery and press the reset button, do you see anything on these two LEDs?
leds.jpg


Nope, nothing on the LEDs

Babbage2020
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 20, 2020 11:18 am

Re: Clue not powering on

by Babbage2020 on Mon Aug 10, 2020 6:37 pm

adafruit_support_carter wrote:These tests are entirely on the battery lead JST connector? Nothing on the CLUE?


not sure what to test on the CLUE :)
fwiw i just tested voltage between the two terminals on the other end of the female jack (opposite to the end where the male plugs in) and see no voltage. not sure if that is an accurate test of anything useful though

Babbage2020
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 20, 2020 11:18 am

Re: Clue not powering on

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 8:53 pm

That last voltage test was done here?
pins.jpg
pins.jpg (14.57 KiB) Viewed 73 times

adafruit_support_carter
 
Posts: 20281
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Clue not powering on

by Babbage2020 on Tue Aug 11, 2020 8:51 am

adafruit_support_carter wrote:That last voltage test was done here?
pins.jpg

Yes

Babbage2020
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 20, 2020 11:18 am

Re: Clue not powering on

by adafruit_support_carter on Tue Aug 11, 2020 10:21 am

But you do see voltage here?
(sorry to keep asking for details, but it's an odd issue, so want to make sure we get it right)

pins2.jpg
pins2.jpg (68.88 KiB) Viewed 66 times

adafruit_support_carter
 
Posts: 20281
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Clue not powering on

by Babbage2020 on Tue Aug 11, 2020 10:48 am

adafruit_support_carter wrote:But you do see voltage here?
(sorry to keep asking for details, but it's an odd issue, so want to make sure we get it right)

pins2.jpg

Not on the output side of the white connector (assuming i am getting good contact) but I do see ~4.8V on the input side of the white connector .

Babbage2020
 
Posts: 11
Joined: Mon Jul 20, 2020 11:18 am

Re: Clue not powering on

by adafruit_support_carter on Tue Aug 11, 2020 10:59 am

Hmmm, OK. In general it seems like it's just a matter of the battery power not reaching the CLUE. But whether that's an issue with the battery pack or the CLUE is still unknown.

Are the AdaBox 15 contents all you have available? Trying to think of some way we can help further determine where the issue is.

adafruit_support_carter
 
Posts: 20281
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.