0

Bitmap colours are not mapping corectly
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Thu Aug 06, 2020 10:40 pm

I too have colour issues with all the bitmaps on my clue. Often it makes the programs unusable.
I tried both uf2's and libraries, also unplugged the screen and back, the problem remains.
Hope someone figures this one out.

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Fri Aug 07, 2020 3:22 pm

DSC_0161.JPG
DSC_0161.JPG (129.04 KiB) Viewed 172 times
Here is a photo of my clue running the arcada imageloader with Carter's testcard bmp:

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Fri Aug 07, 2020 7:58 pm

hi carter,
i read this post today
viewtopic.php?f=19&t=163189
it details exactly what i have been experiencing and trying.
could the problem be with the programming of the video chip?
anything you want me to try?

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Mon Aug 10, 2020 1:44 pm

clue.JPG
clue.JPG (110.48 KiB) Viewed 147 times
And here is a photo of the broken egg demo
The program works just fine but both egg bitmaps are rendered as white.
This situation is very frustrating as most clue programs use bitmaps in some form, I want to use then in mine, but cant because the bitmaps are not correctly rendered.
If a software fix cannot be found please replace my clue, I'll gladly send my one back for testing.
Than you.

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 1:51 pm

What happens if you run the color test UF2 from here?
viewtopic.php?f=19&t=163189#p802975

adafruit_support_carter
 
Posts: 20349
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Mon Aug 10, 2020 2:00 pm

I get all the colours as the photo, nothing wrong here.

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 2:15 pm

OK, and then if you try via CP same as here?
viewtopic.php?f=19&t=163189&start=15#p803339

adafruit_support_carter
 
Posts: 20349
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Mon Aug 10, 2020 2:22 pm

circuit python gives me the same result as the uf2

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 2:44 pm

Can you attach the .bmp file you are using above. I'll run it here and see what happens.

adafruit_support_carter
 
Posts: 20349
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Mon Aug 10, 2020 2:47 pm

What .bmp files do you mean?

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 2:49 pm

The "testcard bmp" from above.

adafruit_support_carter
 
Posts: 20349
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Mon Aug 10, 2020 2:59 pm

I tried the file upload but it tells me that the extension bmp is not allowed.
The bmp I'm using is the adafruit-testcard-a-240x240.bmp.

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 3:01 pm

Hmm. Yah, might be one of the blocked extension. Could just change .bmp to something else.

But...let's try the other way. With the egg drop BMPs. You are getting those from here?
https://learn.adafruit.com/egg-drop-clu ... cuitpython

Describe how you are downloading them and copying them to the CLUE.

adafruit_support_carter
 
Posts: 20349
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by unawoo on Mon Aug 10, 2020 3:14 pm

I copied the project zip, unzipped it then copied the bmp's to my clue folder by dragging them there.
When I click on them they show on my pc pic viewer, they are there in good form.

unawoo
 
Posts: 102
Joined: Thu Apr 14, 2016 9:39 pm

Re: Bitmap colours are not mapping corectly

by adafruit_support_carter on Mon Aug 10, 2020 3:17 pm

What OS are you running on the PC?

adafruit_support_carter
 
Posts: 20349
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.