0

S2 Boards Going Offline Since Beta.19
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Forum rules
If you're posting code, please make sure your code does not include your Adafruit IO Active Key or WiFi network credentials.
Please be positive and constructive with your questions and comments.

S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by adafruitguy on Tue Dec 28, 2021 1:17 pm

Since upgrading from Beta.16 to Beta.19 my S2 boards are going offline, and require a reboot to reconnect.

They are available via ping on the local networks, but no longer connected to IO. This includes: FunHouse, MagTag, Metro S2, Adafruit Feather S2, and QT Py S2.

My Ultimate Maker Feather S2 is still running Beta.16 and hasn't experienced a problem. Metro M4 w/ AirLift & PyPortal do not have the disconnect problem and are running Beta.19.

Huzzah 32's are covered in a separate issue.

Screen Shot 2021-12-28 at 12.12.30 PM.png
1 of 2
Screen Shot 2021-12-28 at 12.12.30 PM.png (988.71 KiB) Viewed 150 times


Screen Shot 2021-12-28 at 12.12.38 PM.png
2 of 2
Screen Shot 2021-12-28 at 12.12.38 PM.png (317.79 KiB) Viewed 150 times

adafruitguy
 
Posts: 187
Joined: Sat Jun 07, 2014 7:52 am

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by adafruitguy on Tue Dec 28, 2021 6:18 pm

Serial output from Adafruit Feather S2...

Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
MQTT ping packet:
          [0xC0],   [0x00],
Client sendPacket returned: 2
Read data:                [0xD0],
Packet Type:              [0xD0],
Read data:                [0x00],
Packet Length:  0
PING!
MQTT ping packet:
          [0xC0],   [0x00],
Client sendPacket returned: 2
Read data:                [0xD0],
Packet Type:              [0xD0],
Read data:                [0x00],
Packet Length:  0
PING!
MQTT ping packet:
          [0xC0],   [0x00],
Client sendPacket returned: 2
Read data:                [0xD0],
Packet Type:              [0xD0],
Read data:                [0x00],
Packet Length:  0
PING!
MQTT ping packet:
          [0xC0],   [0x00],
Client sendPacket returned: 2
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
Connecting to: io.adafruit.com
Connect result: 0
ERROR: Unable to connect to Adafruit.IO

adafruitguy
 
Posts: 187
Joined: Sat Jun 07, 2014 7:52 am

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by adafruitguy on Mon Jan 03, 2022 8:37 am

Reverting the S2 boards to beta.16 fixes the problem.

adafruitguy
 
Posts: 187
Joined: Sat Jun 07, 2014 7:52 am

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by brubell on Mon Jan 03, 2022 11:38 am

Do you have the full serial output after a reboot/reset? It should include information prior to the output you submitted?

Issue filed here for tracking: https://github.com/adafruit/Adafruit_Wi ... issues/199

brubell
 
Posts: 1695
Joined: Fri Jul 17, 2015 10:33 pm

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by adafruitguy on Mon Jan 03, 2022 11:49 am

Except for the initial stuff @ boot it's many minutes to a few hours of the MQTT ping packets.

Code: Select all | TOGGLE FULL SIZE
MQTT ping packet:
          [0xC0],   [0x00],
Client sendPacket returned: 2
Read data:                [0xD0],
Packet Type:              [0xD0],
Read data:                [0x00],
Packet Length:  0
PING!

Are you looking for stuff near the board starting or something else?

adafruitguy
 
Posts: 187
Joined: Sat Jun 07, 2014 7:52 am

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by brubell on Mon Jan 03, 2022 11:54 am

Are you looking for stuff near the board starting or something else?


Near the board starting.

To confirm - the boards are initially connected, then disconnect at some point, then fail to reconnect? Or are they not connecting at all

brubell
 
Posts: 1695
Joined: Fri Jul 17, 2015 10:33 pm

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by adafruitguy on Mon Jan 03, 2022 12:23 pm

I can happily send the board bring-up stuff. It includes my IO Key - so let me know where to send it, or if you want that redacted out.

The ESP32-S2 boards all connect on Beta.19 and stay connected for a little while. Which I would define as a random # of minutes or hours, then they all eventually get to the "ERROR: Unable to connect to Adafruit.IO" state - while remaining locally responsive to pings (IP ICMP).

The SAMD51 + AirLift boards keep chugging without a problem on Beta.19, as do my ESP32-S2 boards on Beta.16. Both have been connected since board boot (for week+ / weeks).

We are tracking the HUZZAH ESP32 on Beta 19 in a separate thread. That never connected to Adafruit.IO with Beta.19. And, in yet another thread, I have one HUZZAH ESP32 unit that never once connected to Adafruit IO.

adafruitguy
 
Posts: 187
Joined: Sat Jun 07, 2014 7:52 am

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by brubell on Mon Jan 03, 2022 12:30 pm

Submit those logs to io.adafruit.com/support and the logs will be emailed to us, privately.

Thanks for the explanation regarding the behavior of the boards, looking into both issues this week.

brubell
 
Posts: 1695
Joined: Fri Jul 17, 2015 10:33 pm

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by adafruitguy on Mon Jan 03, 2022 9:49 pm

Sent.

adafruitguy
 
Posts: 187
Joined: Sat Jun 07, 2014 7:52 am

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by Jdfry on Sat Feb 12, 2022 1:33 am

Has there been any resolution on this yet? I have a PyPortal that is behaving the same way, in that from a few minutes to several hours (~18+) the board will disconnect from Adafruit.IO. I'm running CircuitPython and have modified the code with additional timeout time of 5 seconds via io.loop(5) in the try statement, with an except statement of wifi.reset(), wifi.connect(), and another indented try with io.reconnect() and except statement of io.connect(). I thought I had solved the issue by including wifi.connect() after the example code's wifi.reset(), but then still crashed after about 18 hours.

Jdfry
 
Posts: 5
Joined: Mon Jul 14, 2014 10:32 pm

Re: S2 Boards Going Offline Since Beta.19

by brubell on Mon Feb 14, 2022 12:29 pm

Jdfry wrote:Has there been any resolution on this yet? I have a PyPortal that is behaving the same way, in that from a few minutes to several hours (~18+) the board will disconnect from Adafruit.IO. I'm running CircuitPython and have modified the code with additional timeout time of 5 seconds via io.loop(5) in the try statement, with an except statement of wifi.reset(), wifi.connect(), and another indented try with io.reconnect() and except statement of io.connect(). I thought I had solved the issue by including wifi.connect() after the example code's wifi.reset(), but then still crashed after about 18 hours.

This thread is for Adafruit WipperSnapper, please post a CircuitPython issue in the Adafruit IO Forum (viewforum.php?f=56) along with your full code so we can take a look at it.

brubell
 
Posts: 1695
Joined: Fri Jul 17, 2015 10:33 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.