0

PyGamer mounts as PYBADGEBOOT but not as CIRCUITPY
Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.

PyGamer mounts as PYBADGEBOOT but not as CIRCUITPY

by centralHarlem on Mon May 03, 2021 1:21 am

This is in MacOS 11.3. I successfully upgraded the bootloader to 3.13 and then installed CircuitPython 6.2.0. Connecting directly to REPL works and basic tests run in that environment, print("hello world"), for example. However, the PyGamer doesn't show up in the finder, so I can't save code to it or install libraries on it.

It shows up in the USB Device Tree ("PyBadge"), but the OS doesn't seem to think it's a drive. It doesn't show up if I run diskutil list, for example.

If I reboot to the bootloader with a double-reset, that shows up on the desktop exactly as expected. It's only the CIRCUITPY partition that doesn't appear (though it's clearly there in some form and able to run basic python).

I have reinstalled the bootloader and CircuitPython a couple of times. That didn't help. I have tried multiple USB cables and multiple ports. That doesn't help either. Rebooting the Mac and the Pygamer did not help.

I tried blowing away the CircuitPython directory from REPL with
import storage
storage.erase_filesystem()


That didn't help either.

Help?

centralHarlem
 
Posts: 16
Joined: Tue Jun 19, 2018 7:00 pm

Re: PyGamer mounts as PYBADGEBOOT but not as CIRCUITPY

by blnkjns on Mon May 03, 2021 5:30 am

You did double tap to mount, and then download the U2F here:
https://circuitpython.org/board/pybadge/
And save it to the visible drive?

blnkjns
 
Posts: 638
Joined: Fri Oct 02, 2020 3:33 am

Re: PyGamer mounts as PYBADGEBOOT but not as CIRCUITPY

by centralHarlem on Mon May 03, 2021 8:28 am

Yes, both the bootloader and the CircuitPython UF2, in that order. And the python got installed; otherwise I would not be able to access its REPL and run code on it. It just won't mount as a drive, so I can't save anything to it.

centralHarlem
 
Posts: 16
Joined: Tue Jun 19, 2018 7:00 pm

Re: PyGamer mounts as PYBADGEBOOT but not as CIRCUITPY

by centralHarlem on Tue May 04, 2021 9:23 am

Problem solved. The product page at Adafruit had been linking to the wrong UF2s for both the bootloader and CircuitPython. The clue is right there in the partition name — it's coming up as PYBADGEBOOT, not PYGAMERBOOT. I have reported this to Adafruit.

Reflashing everything with the correct bootloader and circuitPython, all is well.

centralHarlem
 
Posts: 16
Joined: Tue Jun 19, 2018 7:00 pm

Please be positive and constructive with your questions and comments.