Issue with the Triple-axis Magnetometer MMC5603

For other supported Arduino products from Adafruit: Shields, accessories, etc.

Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.
Post Reply
User avatar
pirbhai
 
Posts: 4
Joined: Thu Sep 22, 2022 12:34 pm

Issue with the Triple-axis Magnetometer MMC5603

Post by pirbhai »

Hi,
I uploaded the code found https://learn.adafruit.com/adafruit-mmc ... er/arduino on my Arduino board. And the values on my serial monitor don't change. I have to press on the magneto sensor as shown below for the values to change. I have tried to press on specific components to determine what could be causing the issue but I could not figure it out. Any help would be appreciated. Thank you!
1) The code
code.pdf
(10.92 KiB) Downloaded 2 times
2) An image of the magneto sensor when it is not working properly
magnetosensor0.jpg
magnetosensor0.jpg (544.76 KiB) Viewed 86 times
3) An image of the magneto sensor when I am pressing it and it is working
magnetosensor1.jpg
magnetosensor1.jpg (371.54 KiB) Viewed 86 times

User avatar
pirbhai
 
Posts: 4
Joined: Thu Sep 22, 2022 12:34 pm

Re: Issue with the Triple-axis Magnetometer MMC5603

Post by pirbhai »

By the way, here are the values that I get when it is not working.
code.png
code.png (39.32 KiB) Viewed 84 times

User avatar
adafruit_support_carter
 
Posts: 24419
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Issue with the Triple-axis Magnetometer MMC5603

Post by adafruit_support_carter »

Weird. The basic connections must be OK, since it's not complaining about "no MMC5603 detected".

Can you try the other STEMMA QT connector on the breakout and see if that has any effect.

User avatar
pirbhai
 
Posts: 4
Joined: Thu Sep 22, 2022 12:34 pm

Re: Issue with the Triple-axis Magnetometer MMC5603

Post by pirbhai »

Hi,
I tried to use the other STEMMA QT connector and it resulted in the same thing. I also tried using the other connector on the breakout, connecting both connectors at the same time (since I thought me pushing on it just meant there was a connection problem), and changing arduino board.
Best wishes,
Massooma

User avatar
adafruit_support_carter
 
Posts: 24419
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: Issue with the Triple-axis Magnetometer MMC5603

Post by adafruit_support_carter »

OK, thanks for trying. Let's just replace it. Seems like something marginal.

Send an email to support@adafruit.com with a link to this thread and your order number and they can send you a replacement MMC5603.

User avatar
pirbhai
 
Posts: 4
Joined: Thu Sep 22, 2022 12:34 pm

Re: Issue with the Triple-axis Magnetometer MMC5603

Post by pirbhai »

Thank you!

Post Reply
Please be positive and constructive with your questions and comments.

Return to “Other Arduino products from Adafruit”