I can't get my qt py esp32 s2 to respond!

For Adafruit customers who seek help with microcontrollers

Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.
Post Reply
User avatar
ovin08
 
Posts: 28
Joined: Fri Apr 16, 2021 2:14 pm

I can't get my qt py esp32 s2 to respond!

Post by ovin08 »

I haven't messed with this board in a while but I can't get it to respond at all in Arduino IDE or Thonny(I can't remember which I used last for it but I know I put a simple blink app on there since the neo is flashing green)
After the board constantly gets a Port Busy error when uploading a sketch I try Thonny which just gives me a COMx: PermissionError, Access is denied.
Then I think I might need to reload a bootloader for Arduino IDE so I use the web esptool https://adafruit.github.io/Adafruit_WebSerial_ESPTool/, but the board in boot mode and try to connect and get 'Failed to open serial port'.
Then I try to manually use the esptool.exe that arduino IDE uses but I get 'COM9 failed to connect: Could not open COM9, the port doesn't exist'

I'm at a loss for what to try next since the board just simply won't respond to anything I try.
Also, nothing is attached to any pins since I've seen that stop sketches from uploading before.

User avatar
adafruit_support_carter
 
Posts: 25570
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: I can't get my qt py esp32 s2 to respond!

Post by adafruit_support_carter »

Double check the COM port being selected.

See what COM ports are listed in Device Manager *before* connecting the QT Py. Then connect the QT Py and enter ROM bootloader mode:
https://learn.adafruit.com/adafruit-qt- ... de-3106832
and see what COM port shows up. Use that one.

Since you've already tried esptool, try testing the connection again using that with a chip_id check:
https://learn.adafruit.com/adafruit-qt- ... ct-3108538
to verify the basic connection is working.

User avatar
ovin08
 
Posts: 28
Joined: Fri Apr 16, 2021 2:14 pm

Re: I can't get my qt py esp32 s2 to respond!

Post by ovin08 »

No COM ports exist before plugging in the py.
I used a device cleanup tool and removed a lot of defined com ports so I got a new one assigned to the py in regular and boot mode but that didn't help.
Trying to get the chip_id in regular and boot mode gets the same result:

Code: Select all

esptool.py v4.2.1
Serial port COM4

A fatal error occurred: Could not open COM4, the port doesn't exist

User avatar
adafruit_support_carter
 
Posts: 25570
Joined: Tue Nov 29, 2016 2:45 pm

Re: I can't get my qt py esp32 s2 to respond!

Post by adafruit_support_carter »

The board must be in ROM bootloader mode (see link above) to query the chip id.

Does Device Manager show a COM4 entry at the same time you get that error message?

User avatar
ovin08
 
Posts: 28
Joined: Fri Apr 16, 2021 2:14 pm

Re: I can't get my qt py esp32 s2 to respond!

Post by ovin08 »

It turns out it was just an Arduino IDE and pc issue. A java process must have been holding things up, even in thonny. After a shutdown of all related things the board is showing back up again. False alarm :/

Post Reply
Please be positive and constructive with your questions and comments.

Return to “Microcontrollers”