Defective Ethernet port on RPi 4

General project help for Adafruit customers

Moderators: adafruit_support_bill, adafruit

Please be positive and constructive with your questions and comments.
Post Reply
User avatar
TheMonks
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 21, 2023 4:47 pm

Defective Ethernet port on RPi 4

Post by TheMonks »

Hi there, was lucky enough to get a Pi about a week ago, but seems like the Ethernet port is DOA. Plug in my working Pi and it works just fine, but then (using the same SD card) I switch to the new Pi and nothing.

https://youtube.com/shorts/ox2R6tqLmpk?feature=share

User avatar
adafruit_support_mike
 
Posts: 65812
Joined: Thu Feb 11, 2010 2:51 pm

Re: Defective Ethernet port on RPi 4

Post by adafruit_support_mike »

Post the output from `dmesg` between CODE tags please. Let's see what the kernel has to say during hardware recognition.

User avatar
TheMonks
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 21, 2023 4:47 pm

Re: Defective Ethernet port on RPi 4

Post by TheMonks »

Yeah, I can't even get that far. I tried both the NOOBS 3.1 SD card that came with my order and then also just vanilla Rasp Pi OS (32-bit) on a different SD and my monitor doesn't even see any input. I used the same cables and SD card on my working Pi and it works just fine - so I'm thinking it's not just the Ethernet jack at this point.

Also, noticed that the green ACT light on the bad Pi blinks insanely fast, where on the working Pi it's much slower. Red power LED is constant on for both Pis.

User avatar
TheMonks
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 21, 2023 4:47 pm

Re: Defective Ethernet port on RPi 4

Post by TheMonks »


User avatar
adafruit_support_mike
 
Posts: 65812
Joined: Thu Feb 11, 2010 2:51 pm

Re: Defective Ethernet port on RPi 4

Post by adafruit_support_mike »

What voltages do you see on the 5V and 3.3V GPIO pins?

User avatar
TheMonks
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 21, 2023 4:47 pm

Re: Defective Ethernet port on RPi 4

Post by TheMonks »

5V: getting 5.28V
3.3V: getting only 0.35V from both pins 1 and 17

User avatar
adafruit_support_mike
 
Posts: 65812
Joined: Thu Feb 11, 2010 2:51 pm

Re: Defective Ethernet port on RPi 4

Post by adafruit_support_mike »

Thank you. That indicates a failure somewhere in the 3.3V system.. possibly a short somewhere in the microprocessor.

We can arrange a refund, but due to supply issues we can't do a replacement.

Send a note containing a link to this page and your order number to support@adafruit.com. The folks there will handle the refund.

User avatar
TheMonks
 
Posts: 5
Joined: Sat Jan 21, 2023 4:47 pm

Re: Defective Ethernet port on RPi 4

Post by TheMonks »

Thanks Mike, I appreciate the help!

Post Reply
Please be positive and constructive with your questions and comments.

Return to “General Project help”